Misafir
4,5832
3,8826
107.717
159,5071
ÜYE GİRİŞİ

SAĞLIKLI BESİN SEÇİMİ

 SAĞLIKLI BESİN SEÇİMİ

\r\n

 

\r\n

Sağlıklı beslenmek için saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Saflaştırma işlemi sırasında tahıl ürününün doğal olarak yapısında bulunan pek çok vitamin ve mineral kayba uğrar.

\r\n

 

\r\n

Mümkün olduğunca yağ içeriği az olan besinler tercih edilmelidir. Bunun için ürünün etiketindeki beslenme değeri tablosundaki yağ miktarına bakılmalıdır.

\r\n

 

\r\n

Özellikle kırmızı et satın alırken yağsız olanı seçilmelidir. Et türleri içerdikleri kolesterol miktarı yönünden farklılık gösterirler. Örneğin kırmızı ette bulunan kolesterol ve yağ miktarı beyaz ete oranla daha fazladır. Bu nedenle kırmızı et yerine balık ve tavuk eti tercih edilebilir.

\r\n

 

\r\n

Küçük çocuklara katkı maddesi içeren besinler mümkün olduğunca yedirilmemelidir.

\r\n

 

\r\n

Saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Beyaz ekmek yerine kepekli, esmer ekmek tercih edilmelidir.

\r\n

 

\r\n

Hazır meyve suları, gazlı içecekler yerine besleyici değeri daha yüksek olan taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmelidir.

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

SATIN ALACAĞINIZ BESİNLERDE KALİTE KONTROLÜ

\r\n

 

\r\n

Etlerde Tazelik, yağ oranı, et oranı, damgasının olup olmaması vb. kriterler incelenir.

\r\n

 

\r\n

Yumurtada kabuğun temizliği, çatlak olup olmaması, tazeliği ve büyüklüğü incelenir.

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Kuru baklagillerde küflenme, böceklenme, yabancı madde oranı, o yılın mahsulü olması, pişme kalitesi gibi kriterler yönünden kalite kontrolü yapılır.

\r\n

 

\r\n

Sebzelerde tazelik, canlılık, çamur, toz, toprak, yabancı otların bulunup bulunmaması, kereviz, patates, soğan vs. taze sebzelerde büyüklük durumu incelenir. Örneğin; ıspanağın kısa saplı, bol yapraklı olanı (kuzu ıspanağı) daha iyidir.

\r\n

 

\r\n

Patates alırken; düzgün, yarık ve çatlaklar olmayan, çok kirli ve çok ufak olmayanları, yeşillenmiş ve çimlenmiş olmayanları alınır. Sarı patates pişerken dağılmadığından daha iyidir.

\r\n

 

\r\n

Meyvelerde tazelik, büyüklük, çürük, çamurlu bereli olup olmama durumu, tat, lezzet vb. özellikler incelenir.

\r\n

 

\r\n

Süt ve yoğurt kontrolünde; tazelik, ekşilik, iyi mayalanıp mayalanmadığı, bulunduğu kapların temiz olması, içinde yabancı madde bulunup bulunmama durumuna bakılır.

\r\n

 

\r\n

Tahıllarda; yeni mahsul olma, küf, yabancı madde oranı ve o tahıla özgü diğer kalite özellikleri incelenir.

\r\n

 

\r\n

Yağlarda acıma olup olmadığı, lezzet, koku, renk vb. kriterler incelenir.

\r\n

 

\r\n

Reçellerde tane oranı, kıvamı, şekerlenme durumu, doğal tat, lezzet vb. bakılır.

\r\n

 

\r\n

Zeytinlerde büyüklük, etli kısım oranı, tat, lezzet vb. özellikler incelenir

\r\n

 

\r\n

Bir ürünü satın alırken özellikle son tüketim tarihinin kontrol edilmesi gerekir. Son tüketim tarihi geçmiş bir ürün tüketiciler tarafından kesinlikle satın alınmamalıdır. Böyle ürünler bozulmuş olabilir, mikroorganizma üreyebilir, lezzeti ve fiziksel görünümü değişebilir ve besin değerinden kaybetmiş olabilir.

\r\n

 

\r\n

Ürün etiketi üzerinde gıdanın adı, üretici firmanın adı ve adresi ile üretildiği yerin belirtilip belirtilmediğine bakılmalıdır. Herhangi bir istenmeyen durumla karşılaşıldığında tüketici kimi şikâyet edeceğini bilmelidir.

\r\n

 

\r\n

BESİNLERİ HAZIRLAMA, PİŞİRME VE SAKLAMA İLKELERİ

\r\n

 

\r\n

Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırır. Kimyasal kabartıcılar ise azaltır. Mayalandırılmadan yapılan ekmeğin besleyici değeri, mayalı ekmekten daha düşüktür.

\r\n

 

\r\n

Beyaz ekmek yapmak için buğday tanesinin, kepek ve özünün iyice ayrılması, besleyici değerini azaltır. En besleyici ekmek, dış kepeği biraz ayrılmış, fakat özü ve iç kepeği ayrılmamış undan iyice mayalandırılarak yapılan ekmektir.

\r\n

 

\r\n

Tarhana, yoğurt ve unun karışımıyla mayalandırılarak yapıldığından, besleyici değeri yüksektir. Pişirirken içine pişmiş nohut eklenmesi değerini daha da artırır.

\r\n

        

\r\n

Tarhana güneşte kurutulursa, süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri azalır.

\r\n

 

\r\n

Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan üstündür. Şeker yerine pekmez kullanılması, besleyici değerini daha da artırır.

\r\n

 

\r\n

Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar.

\r\n

 

\r\n

Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır.

\r\n

 

\r\n

Yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır.

\r\n

 

\r\n

Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse ve haşlama, pişme suları atılırsa, vitamin ve mineralleri azalır.

\r\n

 

\r\n

Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır. Hatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilirse vitamin değeri azalır.

\r\n

 

\r\n

Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır. Ayrıca yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur.

\r\n

 

\r\n

Kapakları hafif de olsa içe veya dışa doğru bombaj yapmış konserveler sağlık için son derece zararlıdır

\r\n

 

Yazarın Diğer Yazıları

08.06.2014 - BESİN GRUPLARI 02.05.2014 - SAĞLIKLI BESİN SEÇİMİ 25.04.2014 - DÜNYANIN EN İYİ MUTFAKLARI 20.04.2014 - TÜRK MUTFAĞI 11.04.2014 - EKMEK İSRAFI 04.04.2014 - DONDURULMUŞ GIDALAR 28.03.2014 - SOĞANIN GÖZ YAŞARTAN LEZZETİ 21.03.2014 - HANGİ BAHARAT NEREDE KULLANILIR 07.03.2014 - MUTFAKTA HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRACAK PÜF NOKTALARI 01.03.2014 - TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI 28.02.2014 - KIŞIN NEDEN KİLO ALIRIZ 14.02.2014 - YAĞLAR VE YAĞ ÇEŞİTLERİ 10.02.2014 - GIDALARDA OYNANAN OYUNLAR VE BİLİNMESİ GEREKEN GERÇEKLER

1 2 3 R 5 6 7 8 9 10
21°
Yarın:22°
Açık
Diğerleri Manisa Belediyesi Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi
Diğerleri Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM Anadolu Ajansı
Kurumlarımız Birey Dersanesi Özel Merkez ASML Manisa Manşet Gazetesi
Künye Yayın İlkeleri Kullanıcı Sözleşmesi Reklam İletişim