Misafir
4,3230
3,6813
107.322
151,6739
ÜYE GİRİŞİ

DÜNYANIN EN İYİ MUTFAKLARI

 DÜNYANIN EN İYİ MUTFAKLARI

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

FRANSIZ MUTFAĞI

\r\n

 

\r\n

      Dünyanın en meşhur mutfaklarından birisi, Fransız mutfağıdır. Her ülkenin yemekleri bakımından belli bir özelliği varsa, Fransa’ya “Peynir Ülkesi” diyebiliriz.

\r\n

 

\r\n

En çok tüketilen ve esas yemeği oluşturan yiyecek, biftek yanında patatestir. Ayrıca her yemekten sonra ve özellikle ikindi saatlerinde aperatifle birlikte önemli oranda peynir tüketirler. Esas yemekten önce ordövr denilen yiyecekleri alırlar, bunlar, mayonezli balık, salata, enginar, salam, Rus salatası gibi soğuk yiyeceklerdir. Akşamları ise genellikle çorba içerler. Soğan çorbasını çok severler

\r\n

 

\r\n

Sarımsak da çok tüketirler. Tüm Avrupalılar, soğan ve sarımsağın çok değerli bir yiyecek olduğunu bildikleri ve kendileri de tükettikleri halde, “Sarımsak kokan Türkler” diye oradaki işçilerimizi küçümserler. Ekmek çeşitleri çok zengindir. Baston gibi uzun ekmekleri dünyaca meşhurdur.

\r\n

 

\r\n

Kurbağa bacağı, salyangoz, kaplumbağa gibi şeyleri de çok sever ve tüketirler. Yemeklere lezzet katan bütün sosların mucidi Fransızlardır.

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

İTALYAN MUTFAĞI

\r\n

 

\r\n

İtalyan Mutfağı, Avrupa’daki en eski mutfaklardan biri. Marco Polo (1254-1324), Uzakdoğu gezisinden İtalya’ya Çinlilerle beraber döndü. Onların arasında birçok aşçının bulunması mutfağın şekillenmesinde çok büyük etki yarattı. İleriki yıllarda farklı reçetelerle gelişen, ülkede ‘’pasta’’ diye anılan makarnalar mutfağın baş tacı oldu ve tüm dünyada tanındı. Fakat İtalya mutfağını makarna ve pizzayla sınırlamak büyük haksızlık olur.

\r\n

 

\r\n

Şarküteri ürünlerinin zenginliği peynirlerin çeşitliliği (parmesan, mozzarella, ricotta, gorgonzola, fontina) ve şarabın lezzetini asla unutmamak gerekir.

\r\n

 

\r\n

Güney İtalya’da domates ve zeytinciliğin daha çok gelişmesi nedeniyle yöresel yemeklerde ağırlıklı olarak domates kullanılır. Sarımsak, Güney mutfağında kuzeye göre daha çok tüketilir. Turunçgiller ve meyveler sofraların olmazsa olmazları olarak her zaman yer alır.

\r\n

 

\r\n

Makarna çeşitleri genellikle ana yemekten önce servis edilir. Taze makarnaların çeşitliliği ve lezzeti ön plana çıkarken, pizza ve pirinç yemeklerini de unutmamak gerekir. Pizza uluslararası mutfaklarda farklı zengin çeşitleriyle yapılırken, İtalyanları ünlü hafif sulu ve peynirle servis edilen “risotto”su da son yıllarda çok gözde olmuştur.

\r\n

 

\r\n

Savyer bisküviyle hazırlanan lezzetini mascarpone peyniri ve kahveden alan dünyaca ünlü tatlıları “tiramisù” ile ön plana çıkmışlardır.

\r\n

 

\r\n

 Sofranın finali genellikle daha kahve gelmeden, burna gelen enfes kokusu ile “espresso” ile yapılır.

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

ÇİN MUTFAĞI

\r\n

 

\r\n

Çinliler bir yemeği üretirlerken içindeki lezzetlerin eşit olmasına özen gösterirler. Bu nedenle tatlıyı, acıyı ve ekşiyi aynı miktarda kullanmaya çalışırlar. Böylece insanları her türlü lezzeti alarak daha sağlıklı bir yaşam süreceklerine ve damak tatlarının gelişeceğine inanırlar. Çinliler bu nedenle tatlı-ekşi sosun yaratıcısıdır.

\r\n

 

\r\n

Çinliler yemeklerin lezzetinin yanısıra renk ve dokularının da eşit görünümde ve güzel olmasına dikkat ederler. Tuzu, şekeri soğuk ve sıcak maddelere en iyi biçimde değerlendirerek yemeklerin görünümünün iyi olmasını sağlarlar.

\r\n

Çinliler sos yapımında da miktarı ayarlamaya son derece dikkat ederler. Böylece yemeklerini tadan insanların damağında eşsiz bir tat bırakırlar. Yemeklerini ne az ne de çok miktarda yaparak savurgan olmamaya çalışırlar.

\r\n

 

\r\n

HİNDİSTAN MUTFAĞI

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Baharatlarıyla meşhur olan Hindistan mutfağı dünyanın en büyülü baharat ve yemekleriyle tanınıyor.

\r\n

 

\r\n

Hindistan mutfağı deyince ilk aklımıza gelenler tabii ki baharatları. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar özel ve çeşitli baharat yok. Bölgesel yemek alışkanlıkları arasında farklılıklar bulunsa da büyüleyici Hindistan mutfağı, kendi içinde bir bütün oluşturuyor.

\r\n

 

\r\n

Hindistan mutfağında neredeyse her yemeğin kendine özel birkaç baharatı var. Doğu’nun gizemli ülkesi Hindistan, baharat temeline dayanan mutfağıyla ilgi çekiyor.

\r\n

 

\r\n

Köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçın çubukları ve zencefil çok sık kullanılan baharlar.

\r\n

TAYLAND MUTFAĞI

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Acı, ekşi, tatlı, baharatlı Deniz mahsülleri ve egzotik meyve cenneti Tayland, sayısız sos ve çeşni ile yaratılan otantik lezzetlerin anayurdudur.

\r\n

 

\r\n

Kırmızıbiber, taze nane, misket limonu, yer fıstığı, Hindistan cevizi başta olmak üzere egzotik tatlar ile yaratılan eşsiz karışımlardan oluşan Tai Mutfağı oldukça zengin bir mutfaktır.

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

JAPON MUTFAĞI

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Batılı gözlemcilerin Japon yemeklerinin yalın, çeşitten yoksun, tatsız tuzsuz olduğunda genellikle birleştikleri söylenmektedir. Ama dengeli ve besleyicidir. Kavurma, kurutma, lakerda, çiroz yapma, dumanlama, reçel, turşu gibi yiyecekleri saklama teknikleri çok gelişmiştir.

\r\n

 

\r\n

Japon mutfağının doyurucu besinleri şunlardır: Haşlanmış pirinç, yeşil çay, balık, midye ve deniz böcekleri, sebze, kök ve meyve turşuları, çeşitli deniz yosunları. Pirincin yerini bazen makarna şehriyesi ile balığın yerini tavuk, yumurta, fasulye, mantar alabilir.

Yazarın Diğer Yazıları

08.06.2014 - BESİN GRUPLARI 02.05.2014 - SAĞLIKLI BESİN SEÇİMİ 25.04.2014 - DÜNYANIN EN İYİ MUTFAKLARI 20.04.2014 - TÜRK MUTFAĞI 11.04.2014 - EKMEK İSRAFI 04.04.2014 - DONDURULMUŞ GIDALAR 28.03.2014 - SOĞANIN GÖZ YAŞARTAN LEZZETİ 21.03.2014 - HANGİ BAHARAT NEREDE KULLANILIR 07.03.2014 - MUTFAKTA HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRACAK PÜF NOKTALARI 01.03.2014 - TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI 28.02.2014 - KIŞIN NEDEN KİLO ALIRIZ 14.02.2014 - YAĞLAR VE YAĞ ÇEŞİTLERİ 10.02.2014 - GIDALARDA OYNANAN OYUNLAR VE BİLİNMESİ GEREKEN GERÇEKLER

1 2 3 R 5 6 7 8 9 10
28°
Yarın:28°
Artan bulutlar
Diğerleri Manisa Belediyesi Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi
Diğerleri Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM Anadolu Ajansı
Kurumlarımız Birey Dersanesi Özel Merkez ASML Manisa Manşet Gazetesi
Künye Yayın İlkeleri Kullanıcı Sözleşmesi Reklam İletişim