Misafir
4,5832
3,8826
107.717
159,5071
ÜYE GİRİŞİ

TÜRK MUTFAĞI

 TÜRK MUTFAĞI

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağı hem Balkan ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

\r\n

 

\r\n

ÇORBALAR

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Çorba özellikle kış aylarında Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Mercimek ÇorbasıEzogelin Çorbası,Yoğurt Çorbası ve Tarhana Çorbası en çok tercih edilen çorbalardır. Ancak Türk mutfağı bunların yanı sıra sayısız miktarda çorbalar içerir.

\r\n

 

\r\n

 EtlerSebzeler ve baklagiller genellikle çorbaların ana malzemeleridir. Etsuyu, unyoğurt ve şehriye bu malzemeleri çorba haline getirmek için kullanılır.

\r\n

 

\r\n

İşkembe Çorbasının alkollü içkilerin neden olduğu baş ağrısına iyi geldiği inancı yaygındır. Özellikle şehirlerde yer alan işkembeci lokantaları geç saatlere kadar açık kalarak müşterilere işkembe çorbası servisi yaparlar.

\r\n

 

\r\n

Alkol Sonrası İşkembe Çorbası Neden İçilir

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Alkol alındıktan sonra işkembe çorbasının neden içildiği toplumda sorulan bir sorudur. İşkembe çorbasının içinde bulunan pepsin" maddesinin mideyi rahatlatıcı bir etkisi vardır.

\r\n


\r\n           Bismabel adlı mide ilacı da işkembeden yapıldığını da belirtelim. Alkol kullanımı midede asit oluşmaktadır. Bu asit insanı rahatsız etmektedir. İşkembe çorbası içildikten sonra bu asidin etkisi azaltır ve insanları rahatlatır.Bu nedenle alkol içen insanlar evlerine gitmeden önce sıklıkla işkembe çorbası içerler...

\r\n


\r\n           Mideyi rahatlatıcı etkisinin yanında bir gelenek haline geldiğini de rahatlıkla söyleyebilir

\r\n

 

\r\n

ET YEMEKLERİ

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Türk mutfağındaki et yemeklerinin çoğu kebaplarköfteler ve tencere yemekleri sınıfındaki yemeklerdir.

\r\n

       Türk mutfağında kebap, et, lahmacun kebap yemeği anlamı içerir. Genelde kebaplar lokantalarda yenen ve ızgara yöntemiyle hazırlanan yemeklerdir.

\r\n

 Kebaplar arasında döner kebap en sevilen kebaplar arasındadır. Ayrıca Bursa kebabıAdana kebabı,Urfa kebabı, ve pirzola da çok yaygındır.

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

SEBZE YEMEKLERİ

\r\n

 

\r\n

Türk mutfağı sebze yemekleri açısından çok büyük bir çeşitliliğe sahip bir mutfaktır. Dolmalar ve sarmalar, etli sebze yemekleri, kızartma sebzeler ve zeytinyağlıların sayısız çeşitleri mevcuttur.

\r\n

 

\r\n

Dolmalar ve sarmalar hem etli hem de etsiz (Yalancı Dolma) olarak hazırlanabilirler. Etli dolmalar kıyma, pirinç, soğan, domates ve biber salçası, çeşitli baharat içerirler.

\r\n

 

\r\n

Yalancı dolmalar ise pirinç, soğan, kuş üzümü ve çam fıstığı kullanılarak yapılır. Lahana ve asma yaprağı sarmaları hazırlamak için kullanılır. Dolmalar için en çok kullanılan sebzeler biber,kabakdomatespatlıcan ve soğan gibi sebzelerdir.

\r\n

 

\r\n

HAMUR İŞLERİ

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

LahmacunEtli ekmekpide, mantı ve börekler Türk mutfağının en sevilen hamur işleri arasındadır. Ayrıca pilav ve makarnalar da bu sınıfa katıldığında çok geniş bir çeşitlilik ortaya çıkar.

\r\n

 

\r\n

Lahmacun ve pideler genellikle lokantalarda fırınlama yöntemiyle hazırlanırlar. Bu yemeklerin çok sevilmesi nedeniyle bu konuda ihtisaslaşan lahmacun ve pide salonları ortaya çıkmıştır.

\r\n

 

\r\n

Börekler ise hem evde hem de lokantalarda hazırlanabilir. Çok sayıda çeşidi olan börekler Fırınlama veya kızartma yöntemleriyle hazırlabilirler. Kıyma,peynir ve ıspanak en yaygın börek içleri arasındadır. Evlerde hazırlanan börek hazır yufka veya undan açılan yufka kullanılarak hazırlanır. Hazırlaması oldukça zahmetli olan Su böreği ise açılan yufkanın suda kaynatılmasından sonra kullanılmasını gerektiren bir börek türüdür.

\r\n

 

\r\n

İÇECEKLER

\r\n

 

\r\n

Dünyanın her yerinde sevilen gazlı içecekler ve meyve sularının yanı sıra Türk mutfağının kendine has içecekleri de Mevcuttur.

\r\n

 Yoğurdun sulandırılmasıyla yapılan ayran tamamen Türkiye'ye özgü bir içecektir. Bunun dışında boza,kefir, şalgam suyu ve şerbet Türkiye'nin kendine özgü soğuk içecekleri arasındadır.

\r\n

 

\r\n

Sıcak içecekler arasında Türk kahvesi ve Türk çayı özel bir yer kaplar. Türk kahvesi kabaca çekilmiş kahvenin cezve denilen uzun saplı kaplar içinde pişirilmesiyle hazırlanır. Dünya çapında ün kazanmış olan Türk Kahvesi fincan denilen küçük bardaklar içinde servis edilir.

\r\n

 

\r\n

Türk çayı günümüzde tercih edilme açısından kahvenin tahtına oturmuş bir sıcak içecektir. İki parça çaydanlık veya semaver kullanılarak toz çaydan hazırlanır. İnce belli çay bardaklarında servis edilir. Türk çayı da hazırlanma yöntemi nedeniyle dünya çapında bir ün kazanmıştır.

\r\n

 

\r\n

TÜRK KAHVESİNİN YANINDA NEDEN SU VERİLİR

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Osmanlı zamanında eve misafir geldiğinde kahveyle birlikte su getirilirmiş, misafir toksa kahveyi alırmış açsa suyu, tabii o zaman hemen sofra kurulurmuş.

\r\n

 

\r\n

Padişahların yemeklerini tadan çeşnicibaşılar varmış. Bunlar her yemeği zehirli olup olmadığını anlamak için tattıkları gibi kahveyi de tadarlarmış. Fakat kahvenin makbulü demir cezvede tek kişilik yapılanıymış. Hal böyle olunca da koca padişaha 5 kişilik kahve değil tek kişilik kahve pişiriliyormuş. Bu da güvenlik zafiyeti oluşturuyormuş. Bunun üzerine bir yöntem geliştirilmiş. bu yönteme göre, padişah kahveye parmağını bandırıp kahvenin yanında gelen suya sokarmış. Kahvenin suyun içindeki dağılımına göre zehirli olup olmadığını anlarmış. Mevzu da o günlerden bugünlere gelmiş.

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

TATLILAR

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Türk mutfağı tatlılar açısından çok zengin bir dünya mutfağıdır. Türk tatlıları çok geniş bir çeşitlilik gösterirler. Baklavakadayıflokma gibi hamurlu tatlılar, muhallebikeşkülkazandibisütlaç gibi sütlü tatlılar, hoşaf ve kompostolar, revanihelvaaşure ve Kabak Tatlısı gibi tatlılar geniş bir yelpazeye sahiptirler.

\r\n

 

\r\n

Baklava Türk mutfağının en tanınmış tatlıları arasındadır. Çok ince açılmış yufkanın arasına fındıkceviz veya antep fıstığı konarak pişirilmesinden sonra bir şerbetle tatlandırılması yoluyla hazırlanır. Tel kadayıf ise çok ince teller halinde satılan hamurla hazırlanır ve baklavanın içine benzer içlerle doldurularak fırında kızartıldıktan sonra şerbetle tatlandırılır.

\r\n

 

\r\n

Sütlü tatlılar sütün şekerle kaynatıldıktan sonra nişastapirinç veya pirinç unu ile katılaştırılması yoluyla hazırlanırlar.

\r\n

 

\r\n

 Kazandibi ise muhallebi gibi hazırlandıktan sonra elde edilen tatlının bir tepside Kızartılarak karamelleştirilmesi sonucu elde edilen ilginç bir Türk tatlısıdır. Tavuk Göğsü de sütlü bir tatlıdır, söz edilen bu malzemelerin yanı sıra ince bir şekilde didiklenen tavuk etinin göğüs kısmını da içerir.

\r\n

 

\r\n

Revaniİrmik helvası gibi bazı tatlıların yapımında irmik kullanılır. Türkiye'deki dinsel inançlar arasında özel bir yeri olan aşure buğday, kuru üzüm, fasulye ve nohut gibi birçok bitkisel malzemeler kullanılarak hazırlanan bir tatlıdır. Kabak tatlısı balkabağının şekerle pişirilmesi yoluyla hazırlanır. Sonbahar ve kış aylarında tercih edilen Türk mutfağına has bir tatlıdır.

Yazarın Diğer Yazıları

08.06.2014 - BESİN GRUPLARI 02.05.2014 - SAĞLIKLI BESİN SEÇİMİ 25.04.2014 - DÜNYANIN EN İYİ MUTFAKLARI 20.04.2014 - TÜRK MUTFAĞI 11.04.2014 - EKMEK İSRAFI 04.04.2014 - DONDURULMUŞ GIDALAR 28.03.2014 - SOĞANIN GÖZ YAŞARTAN LEZZETİ 21.03.2014 - HANGİ BAHARAT NEREDE KULLANILIR 07.03.2014 - MUTFAKTA HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRACAK PÜF NOKTALARI 01.03.2014 - TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI 28.02.2014 - KIŞIN NEDEN KİLO ALIRIZ 14.02.2014 - YAĞLAR VE YAĞ ÇEŞİTLERİ 10.02.2014 - GIDALARDA OYNANAN OYUNLAR VE BİLİNMESİ GEREKEN GERÇEKLER

1 2 3 R 5 6 7 8 9 10
21°
Yarın:22°
Açık
Diğerleri Manisa Belediyesi Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi
Diğerleri Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM Anadolu Ajansı
Kurumlarımız Birey Dersanesi Özel Merkez ASML Manisa Manşet Gazetesi
Künye Yayın İlkeleri Kullanıcı Sözleşmesi Reklam İletişim