TABLETLİK YORUMLAR!
\r\n\r\n
\r\n
Değerli dostlar, bu tabletler konusu gündeme düştüğünden beri birçok eğitim sitesinde haberler yer aldı. Bu haberlere çeşitli yorumlar yapıldı. İşte kayda değer yorumlardan bazıları…
* Her şeyimiz tamdı, bir tabletimiz eksikti, o da geldi; şimdi uzaya çıkarız. Bu anlayış ya hayalperestlik ya da gerçekleri görmemektir. Okullar hâlâ bu kadar kalabalıkken çocuklar hâlâ bu kadar sorunluyken ve bu sorunlar çözülmeden tablet dağıtmak, sıvası bozuk duvara saten boya yapmaya çalışmak gibi!
* Bizim okul yapımız, bu tabletlere hazır değil. Alt yapısı hazırlanmadan bu tabletlerle ne yapılabilir? Bu olumsuzluğun faturası da yine öğretmenlere kesilecek.
* Öğrenci tableti satacak ya da kıracak suçlusu veya sorumlusu kim olacak?
* Almanya’da okullarda tablet yok ama eğitim sistemi bizden çok ilerde. Nedeni de belirli bir düzene oturtulmuş, yıllardır uygulanan eğitim sistemi, sınıfların en fazla 15 kişi olması ve velilerle öğretmenlerin koordineli çalışma yapması.”
* İlerlemenin şartı illaki teknoloji değil; önce insan eğitimi, sonra teknoloji… Bunu unutmamak gerek.
* Çok güzel bir sistem fakat zamanlama doğru değil; öncesinde daha önemli sorunlar halledilmelidir.
* 40 – 50 kişilik sınıflar varken, yazılı kağıdı için para toplanırken, elektrik ve su parası dışındaki bütün giderler için velilerden para toplanırken ne yapılmaya çalışılıyor?
* En önemlisi zihniyet değişmeden kitaptan okusa ne olur ekrandan okusa ne olur? Her öğretmene bir bilgisayar ve internet verilip sınıflar projeksiyon cihazlarıyla donatılsaydı daha iyi olurdu. Artan parayla da eğitim çok daha kaliteli hale getirilebilirdi.
* Bu tabletli eğitim işi de tutmazsa suçlu gene öğretmen mi olacak acaba?
* Yine ayrıntısı düşünülmeden, yararları ve zararları anlaşılmadan yapılan işlerden birisi. İşe yarayacağını sanmıyorum. Bedava kitap gibi!
* Avrupa'nın vazgeçtiği projelere biz balıklama atlıyoruz.
* Acaba dünyada öğrencilerine tablet, netbook, notbook veren kaç ülke var?
* Bu tabletleri satan, kıran, bozan veya kaybeden öğrenciye bir yaptırım uygulanacak mı? Kitaplar parasız oldu okullar kitap çöplüklerine dönüştü. Bu tabletler de öyle olmasın?
* İlgililer ve yetkililer, bu tabletlerin eğitimde hiç bir faydasının olmayacağını bizlerden çok daha iyi biliyor. Düşünülmeden şov için yapılmış bir proje.
* Tamam, çocuklarımız bilgisayar kullansın ama adamakıllı bilgisayar laboratuarı kur; orada kullansın. Başına da çözdüğü tarih sorularıyla değil bilgisayar bilgisiyle öğretmen olmuş öğretmenleri koy.
* Defterini doğru düzgün kullanamayan öğrenci tableti birkaç günde emekliye ayıracaktır.
* Öğrenciler bilgisayarı oyun, eğlence aracı olarak görüyor. Dağıtılan tabletlere daha ilk günden oyunlar yüklendi bile! Öğrencilerin çoğu sürekli oyun oynuyor.
* Okuma işi sıfırlanacak. Malum bitişik eğik yazma işi asgariye düşecek. Sağlık sorunları da cabası.
* Kitapların yerini hiçbir şey dolduramaz!
Evet değerli dostlar, yorumların bazıları böyle…
Eski Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk, katıldığı bir sempozyumda “Bazen teknolojiyi kullanmakta çok acele etmemek gerektiğini, temel eğitim sorunlarını çözememiş ülkelerde de teknolojinin bu sorunları çözemeyeceğini” dile getirirken 52 bin araştırmanın sonuçlarından oluşturduğu bilimsel verileri de paylaştı. İşte o veriler:
Öğrencilerin okul başarısında:
Genetik faktörlerin oranı % 50
Ailenin oranı %5-10
Okulun oranı %5-10
Akran grubunun oranı %5-10
Öğretmenin oranı %30
Diğer %20
Bunların içinde teknolojinin öğrenme başarısındaki etkisi %1’i geçmiyor.
İyi öğretmenlerin eğittiği çocukların başarısı yüzde 80’e çıkıyor. Gelişmiş ülkelerde de 1 dolar teknolojiye yatırım yapılıyorsa 1 dolar da öğretmene yatırım yapılıyor.
Sözün Özü:
Hayatta en pahalı şey, tecrübedir. Çünkü kazanmak için kaybetmek gerekir. Anonim