Misafir
4,3145
3,6657
106.991
151,6346
ÜYE GİRİŞİ

YAĞLAR VE YAĞ ÇEŞİTLERİ

 YAĞLAR VE  YAĞ ÇEŞİTLERİ

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Günlük yaşamımızda vazgeçemediğimiz besin maddeleri vardır, bunların en başında yağ ve şeker gelir hemen hemen tüketmiş olduğumuz gıdaların tümünde ya yağ vardır ya şeker yada her ikisi…bunları tüketiyoruz ama ne tükettiğimizi biliyor muyuz bu yazımızda bunları konu alacağız. Yağları genel anlamda kıyaslayacağız toplumumuzda zeytin yağı ile kızartma yapılmaz düşüncesi vardır acaba bu ne kadar doğrudur yazımızın ilerleyen bölümlerinde bundan bahsedeceğim.

\r\n

 

\r\n

Hayvan merada % 100 yeşillikle besleniyorsa, asla başka yabancı gıda almıyorsa, o tereyağı dünyanın en iyi yağıdır. Zeytinyağından da iyidir.  Ama marketten satın aldığınız tereyağı ahırda beslenen, pancar küspesi, mısır silajı veya başka tahıllarla beslenen hayvanların yağıdır… bu yüzden buna dünyanın en iyi yağı diyemez ve Zeytinyağı ile bile kıyaslayamayız.

\r\n

        

\r\n

Elimizde iki tane yağ var. Biri zeytinyağı; ikincisi ise %100 mera sütünden yapılmış tereyağı. Peki fındık yağının yeri…?

\r\n

 

\r\n

Fındık yağının yağ asit içeriği, yani temel yağ bileşimi zeytinyağına çok yakındır. Hasta edici bir yağ değildir. Ancak üretimlerini düşünecek olursak zeytini sıkıyorsunuz, yağını elde ediyorsunuz. Fındığı eziyorsunuz, püre haline getiriyorsunuz, 80 dereceye ısıtıp, eter ilave ediyorsunuz, yağını öyle elde ediyorsun. Siz olsanız hangisini tercih edersiniz bana sorulmuş olsaydı benim tercihim Zeytinyağı olurdu… Zeytinyağının tadına hiç tahammül edemiyorsanız o zaman rafine zeytinyağı kullanabilirsiniz…

\r\n

 

\r\n

Marketlere gittiğimiz zaman yağ reyonlarında birçok isimler yazar Sızma zeytinyağı, Rafine Zeytinyağı , Riveria Zeytinyağı peki nedir bunlar…

\r\n

 

\r\n

Rafine yağlar : Piyasa değeri olmayan, çok koyu, kokulu zeytin yağlar fabrikaya gönderilir fabikada kimyasal yöntemlerle rafine edilmesiyle elde edilir. Herhangi bir kokusu ve Tadı kalmaz.

\r\n

 

\r\n

Riveria Zeytinyağı : Rafine zeytin yağına, %5 oranında sızma zeytin yağı ilave ederseniz, o zaman riviera tipi zeytinyağı elde etmiş olursunuz.

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Kızartmalarda ne tip yağ kullanmak gerekir

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

 

\r\n

\r\n

Kesinlikle zeytinyağı…Peki, zeytinyağının yanma derecesi ayçiçeği yağından yüksek midir?
\r\n210 derece, ayçiçeği yağından çok daha yüksektir. Tava ısısı normal şartlarda 180 dereceyi çok az aşar. O yüzden rahatlıkla zeytinyağını kullanabilirsiniz ama dumanlaşma derecesi  sızma zeytinyağını kullandığınız zaman çok daha düşük derecelerde dumanlanma görürsünüz. O su buharıdır. ve içindeki bazı organik maddeler yanar, koku maddeleri tat maddeleri yanar. O yüzden o, yağın yandığı anlamında değildir. Ne olur yanılmayın. Yağ yanmıyor. İçindeki bazı koku, renk maddeleri yanıyor. 210 dereceye kadar dayanan bir yağdır…O yüzden rahatlıkla kızartmalarınızı zeytinyağı ile yapabilirsiniz.

\r\n

 

\r\n

Bir önceki yazımızda da belirtmiş olduğum gibi sizlere evlerimizde rahatlıkla yapabileceğimiz tariflerden birini paylaşmak istiyorum. Evlerimizde kuru pasta yaparız ancak pastanelerden aldıklarımıza benzemez…Kuru pasta ağzımızda dağılsın diye sirke vb malzemeler ilave ederiz artık bu tariften sonra bunlara hiç gerek kalmayacak….

\r\n

 

\r\n

Tuzlu Kurabiye

\r\n

 

\r\n

1 kg un

\r\n

600 gram Margarin ( Genel amaçlı pastacılık margarini eğer bulamazsanız eskiden kullanmış olduğumuz susuz margarinler vardı Örneğin Vita gibi )

\r\n

50 gram şeker

\r\n

30 gram tuz

\r\n

3 yumurta

\r\n

1 paket yaş maya

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

Yapılışı :

\r\n

 

\r\n

Oda sıcaklığındaki margarinimizi Yoğurma kabına alıyoruz ve içine yumurtalarımızı kırıyoruz krema gibi olana dek karıştırıyoruz ardından unumuzu  bu karışının içine eleyip ardından şekeri tuzu ve yaş mayamızı ufalıyoruz yoğuruyoruz asla su ilavesi yapmayın…Kulak memesinden daha sert bir hamur hazırlıyorsunuz…dilediğimiz şekli verip üstüne yumurta sarısı susam ve çörek otu atıp 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları

08.06.2014 - BESİN GRUPLARI 02.05.2014 - SAĞLIKLI BESİN SEÇİMİ 25.04.2014 - DÜNYANIN EN İYİ MUTFAKLARI 20.04.2014 - TÜRK MUTFAĞI 11.04.2014 - EKMEK İSRAFI 04.04.2014 - DONDURULMUŞ GIDALAR 28.03.2014 - SOĞANIN GÖZ YAŞARTAN LEZZETİ 21.03.2014 - HANGİ BAHARAT NEREDE KULLANILIR 07.03.2014 - MUTFAKTA HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRACAK PÜF NOKTALARI 01.03.2014 - TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI 28.02.2014 - KIŞIN NEDEN KİLO ALIRIZ 14.02.2014 - YAĞLAR VE YAĞ ÇEŞİTLERİ 10.02.2014 - GIDALARDA OYNANAN OYUNLAR VE BİLİNMESİ GEREKEN GERÇEKLER

1 2 3 R 5 6 7 8 9 10
28°
Yarın:28°
Artan bulutlar
Diğerleri Manisa Belediyesi Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi
Diğerleri Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM Anadolu Ajansı
Kurumlarımız Birey Dersanesi Özel Merkez ASML Manisa Manşet Gazetesi
Künye Yayın İlkeleri Kullanıcı Sözleşmesi Reklam İletişim