Misafir
4,5832
3,8826
107.717
159,5071
ÜYE GİRİŞİ

Yuntdağı’nın yazgısı değişecek

Lavanta üretiminin Manisa için çok önemli bir nokta olduğunu ifade eden Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, 'Yuntdağı'nın lavanta kokulu dağ' olarak anılacağını ve şehir turizmine büyük ölçüde katkı sağlayacağını belirtti.

Yuntdağı’nın yazgısı değişecek

Lavanta üretiminin Manisa için çok önemli bir nokta olduğunu ifade eden Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, 'Yuntdağı'nın lavanta kokulu dağ' olarak anılacağını ve şehir turizmine büyük ölçüde katkı sağlayacağını belirtti. 

TUNAY AKTAŞ

Manisa'da son dönemdeki girişimlerle önemli ilerleme kaydedilen lavanta üretimi konusunda 'Yuntdağı lavanta kokulu dağ olacak' diyen Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala ile görüştük. Uzun süredir lavanta konusunu gündeminde tutan Pala,  "Yaklaşık üç yıllıdır, Lavanta konusunu araştırıyorum. Araştırmalarımdan vardığım sonuç, Lavanta, Yuntdağı’nın yazgısını değiştirebilir. Yuntdağı bölgesi lavanta üretimi için çok uygun bölge. Bunu sadece ben söylemiyorum, lavanta konusuyla ilgilenen yetkililer ve bilim adamları da söylüyor. Lavanta, kıraç alanları seven bir bitkidir. Geçtiğimiz yıl Isparta Valisinden bir telefon aldım, Obasya Projesini incelemek üzere, Keçiborlu Kaymakamı ve Belediye Başkanının Obasya’ya ziyarete geleceklerini bildiriyor, kendilerine yardımcı olmamı istiyorlardı. Memnuniyetle dedim. Keciborlu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Obasya’ya geldiler, kendilerini konuk ettik. Obasya benzeri bir projeyi Keçiborlu’da kurmak istiyorlardı. Keçiborlu’da gül ve lavanta üretimi yapılıyordu. Keçiborlu’da lavanta üretilen köylere 100 binden fazla ziyaretçinin geldiğini ancak Obasya benzeri bir tesislerinin olmadığını söylediler. Bende bizde tesis var turist yok dedim"dedi.

TURİZM BAŞLAYACAK VE SÜRECEK

Pala, "Daha sonra, davetleri üzerine Keçiborlu’ya gidip Lavanta ekilen köyleri gezdim. Üreticilerle konuştum. Bilgi edindikçe umutlarım büyüdü. Umutlarım büyüdükçe işe dört elle sarıldım ve ilgilerinin kapılarını aşındırmaya başladım. Yuntdağı için bu yazdığım yazıların ve paylaşımların ardından konuyla ilgilenenlerin sayısı çoğalmaya başladı. “Lavanta Kokulu Dağ” başlıklı yazımın ve paylaşımlarımın ilgi görmesi üzerine, çalışmalarımızı hızlandırdık. Bizimle, eş zamanlı olarak, Manisa Valiliğinin de, bir Vali Yardımcısının başkanlığında, bir komisyon oluşturulduğunu sevinerek öğrendim. Anlaşılıyor ki, bundan böyle lavanta gündemimizde hep olacak. Ben biliyorum ki, Lavanta ile Yuntdağı’nda turizm başlayacak ve sürecek. Yuntdağı Lavanta ile öne çıkacak ve kalkınacak. Bundan hiç kuşkunuz olmasın. İlgili kurum ve kuruluşlarla elele verelim, Yuntdağı’nda Lavanta üretimini başlatıp sürdürelim diyorum" dedi.

AKHİSAR BUNU BAŞARDI

İnsanlar tarafından lavanta hakkında gelişmelerin yakında takip edildiğini ve bir çok kişinin bu konudaki ilerlemeyi sorduğunu belirten Pala, " Bana 'Lavanta konusunda gelişme var mı?' diyenlerin sayısı çoğaldı. Bu amaçla bir kooperatif kurarsanız bizde içinde olmak isteyenler oluyor. Lavanta Yuntdağı’nın yazgısını değiştirecek demek çok iddialı bir söylem. Evet iddialı bir söylem ama bunu inanarak söylüyorum. Akhisar Büknüş köyü doğumlu olduğum için biliyorum, Akhisar tütünün başkentiydi. Tütün piyasası Akhisar’da açıklanırdı. İlgili bakan Akhisar’a gelir, tekel binasının önünde biriken tütün üreticilerine tütün alım fiyatını açıklardı. Köylüler eğer açıklanan fiyattan memnun olurlarsa, şapkalarını havaya fırlatırlardı. Şapkaların çoğu tekel binasının çatısında kalırdı. Köylülerde köylerine yeni şapkalarla dönerlerdi. Köylü kadınlar yeni şapka ile köye dönen eşlerini görünce sevinirlerdi tütüne iyi para verilmiş diye. Yıllar geçti tütün önemini yitirmeye başladı. Yetmişli seksenli yıllarda tütünün başkenti olan Akhisar, tütün önemini yitirince durmadı hızla zeytinin başkenti olmaya soyundu ve bunu başardı"

"LAVANTA KOKULU DAĞ OLARAK ANILACAK"

Pala, "Akhisar, şimdi zeytinin başkentidir. Tütünün yerini zeytin aldı. Yuntdağı köylerinde de tütün yetiştirilirdi. Tütün bitince, Osmancalı köyünde çilek üretimi başlatıldı ama yeterince yaygınlaştırılamadı. Antep fıstığı yeterince geliştirilemedi. Hiçbir ürün Yuntdağı köylerinin yazgısını değiştirmeye yetmedi. Köyler hızla boşalmaya başladı. Oysa Yuntdağı köylerinde de bir şeyler yapılabilmeliydi. Bir şeyler yapalım diye, Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifini kurduk. Kurduğumuz tesisler, Yuntdağı’na yeterli ilgiyi sağlamadı. Ancak, Obasya ile birlikte Yuntdağı daha çok duyulur oldu. Yuntdağı’na turist çekmeliyiz. Biliyorsunuz Türkmen Şelalesi var Aigai antik kenti var. Vazgeçmenin verdiğimiz emeği boşa çıkaracağını biliyorum. Vazgeçmeyeceğiz. Yuntdağı’nın kalkınmasını kendimize iş edindik. Yaptığımız araştırmaların ardından dediğim gibi, Yuntdağı köylerinin yazgısını değiştirecek ürünün Lavanta olacağına karar verdik. Yuntdağı’nın adı da yapacağımız çalışmalarla lavanta kokulu dağ olarak anılacaktır. Buna yürekten inanıyorum"

TURİSTLERİN GELMESİNE AZ KALDI

Pala, "Lavanta bitkisinden bahsedelim biraz. Uzun süredir lavanta çayı içiyorum. Size de öneririm. Stresle ilgili baş ağrılarında etkili bir iyileştiricidir. Lavanta. İştahı açıyor, sindirimi kolaylaştırıyor. Depresyonla ilgili aşırı sinirlilik durumunda yatıştırıcı oluyor. Uykusuzluk halini gideriyor. Böbrekleri temizliyor. Gördüğünüz gibi, lavantanın yararları saymakla bitmiyor. Lavanta yağı çok değerlidir. Lavanta üretimi yaygınlaşınca ardından, arıcılık başlayacak ve lavanta balı gündeme gelecektir. Artan üretimin ardından, mutlaka Lavanta işleme tesisleri kurulacaktır. Lavanta yağı çıkarılacaktır. Yuntdağı köylülerinin yazgısı Lavanta ile değişecek dedim ya, inanın bunu yürekten ve inanarak söylüyorum. Yuntdağı köylüleri lavanta ile kalkınacak. Şimdiden bir lavanta dosyası açtık, ilgi duyanları bekliyoruz. Yuntdağı’nın Lavanta Kokulu Dağ olması çok yakın. Manisalı girişimci işadamları, size de görev düşüyor. Gelin lavanta üretiminin başlatılıp sürdürülmesi için işbirliği yapalım. Açtığımız dosya giderek zenginleşiyor. Yeni ve yararlı bilgilere ulaşıyoruz. İşbirliğine hazırız. Bu amaçla, Valiliğimize, Belediyemize, Tarım İl Müdürlüğüne, Magider’e ve diğer sivil toplum örgütlerine ziyaretlerde bulunacağız. Lavanta üretiminin geliştirilmesi için kendimizce bir seferberlik başlatacağız. İlgili bakanlık, valilik, belediye ve girişimciler isteyince olmaması mümkün mü? Hadi o zaman çalışmalara başlayalım hemen diyorum Ve bu ilk çağrımı Manşet gazetesi aracılığı ile yapmış oluyorum. Yuntdağı’nın Lavanta Kokulu Dağ olarak alınmasına, turistlerin Yuntdağı’na gelmesine az kaldı"

MANİSA'NIN TURİZM AYAĞI EKSİK

Manisa turizmden hak ettiği payı alamadığını söyleyen Pala, "Manisa tarımın geliştiği bir kent, Manisa sanayinin de geliştiği bir kent, ancak turizm ayağı eksik. Oysa Manisa’nın sayılmayacak kadar doğal güzellikleri, tarihi ve mitolojik zenginliği var. Sipil Dağı başlı başına bir zengindik. Sadece merkezde değil ilçelerimizde de turistlerin ilgisini çekecek kalıntılar, yapılar, bölgeler var. Bunun için bir envanter çıkarılmalı, önceden yapılmış çalışmalar toplanmalı, birleştirilmeli ve değerlendirilmeli. Bu konuda çalışma komiteleri kurulmuştu eskiden, ben o komitelerin çoğunda görev almıştım. Bu konuda bilgisi birikimi olan arkadaşlarımız var. Çalışmaların çoğun Kültür ve Turizm müdürlüğünde yapılmıştı. Hatta kitap formuna bile getirilmiş sanırım bir miktarda bastırılmıştı. Çalışmalar yerinden başladığında, üniversitemiz ve ilgili STK’lar çalışmanın içine alınmalı mutlaka, Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi olarak biz çalışmaların içinde olmak isteriz. görev yüklenebilir. Manisa Valimizin ya da görevlendireceği bir Vali Yardımcısının başkanlığında, düzenli toplanan, raporlar hazırlayan bir komite oluşturulması yararlı olur diye düşünüyorum. Yapılacak çalışmaların içinde de lavantaya öncelik verilebilir. Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Müdürlü de çalışmaların içinde olursa sonuç almamız kolaylaşacaktır"

BÖLGE ÜRETİM İÇİN UYGUN

Yuntdağı bölgesinin Lavanta üretimi için uygun olduğunu belirten Pala, "Bu konuda araştırma yapıldı mı? Pala: Evet çok uygun Obasya’da bir miktar diktik hepisi sağlıklı biçimde gelişti. Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Kireççe zengin, süzek ve pH’sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklı. Lavanta fidesinin 3 yıl içinde yatırım maliyetini çıkardığı söyleniyor. İlk yılda yüzde 30, ikinci yılda yüzde 70 üçüncü yılda ise yüzde 100 verim alınmaktadır. Üçüncü yılsonunda yapılan harcamalar yüzde 100 geri kazanılmakta. Lavanta üretiminin bir başka yararı da bölgede balcılık gelişiyor, Lavanta üretimi olan bölgelerde de lavanta balı üretimi başlıyor. Amacımıza ulaşacağımızı sanıyorum. Lavanta için el kitabı hazırlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konuyla ilgili uzmanların yazmakta olduğu kitabı yakında bastırıp dağıtımını yapacağız. Konuya ilgi duyan çok arkadaşımız var. Yuntdağı Lavanta Kokulu dağ olacak yakında"dedi. 

 

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

1 2 3 R 5 6 7 8 9
21°
Yarın:22°
Açık
Diğerleri Manisa Belediyesi Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi
Diğerleri Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM Anadolu Ajansı
Kurumlarımız Birey Dersanesi Özel Merkez ASML Manisa Manşet Gazetesi
Künye Yayın İlkeleri Kullanıcı Sözleşmesi Reklam İletişim