Misafir
4,5832
3,8826
107.717
159,5071
ÜYE GİRİŞİ

Hem patron hem garson

Manisa’nın köfte ustalarından İbrahim Bayır, 47 yıllık iş tecrübesini lezzete dönüştürdüğü kendi dükkanında hem patronluk hem de garsonluk yapıyor.

Hem patron hem garson

Manisa’nın köfte ustalarından İbrahim Bayır, 47 yıllık iş tecrübesini lezzete dönüştürdüğü kendi dükkanında hem patronluk hem de garsonluk yapıyor.

HÜLYA KILINÇ

Manisa’da 1971 yılında henüz 11 yaşındayken çırak olarak köfteci salonunda iş yaşamına başlayan İbrahim Bayır, 60 yaşında açtığı dükkanında hem patronluk, hem ustalık, hem de garsonluk yapıyor.

ÇIRAKLIKTAN KALFALIĞA, KALFALIKTAN USTALIĞA

Kuyumcular Çarşısı’nda meşhur köfteci Ali Onaylı’nın yanında çırak olarak işe başlayan İbrahim Bayır, 1978 yılında askere gidene kadar burada kalfalık ve ustalık mertebesine ulaşıyor. Askerlik dönüşü tekrar işine dönen Bayır, 1981 yılına kadar kar ortağı olarak çalışmaya devam ediyor. Bu arada evlenen Bayır, 1982 yılında ailesiyle birlikte turistik yerlere çalışmaya gidiyor. Dikili, Denizli, Marmaris ve İzmir’de restoran ve lokantalarda çalışan Bayır, 1993 yılında tekrar Manisa’ya dönüyor. Manisa’ya geldiğinde bugün Menekşe Kebap Salonu’nun bulunduğu yerde o dönemde faaliyet gösteren Gediz Kebap Salonu’nda çalışmaya başlayan Bayır, bir süre sonra Bankalar Caddesi üzerindeki  Köfteci Ali’de çalışmaya devam ediyor. Emekli olunca işi bırakan Bayır, çalışmadan yapamayacağını anlayınca geçtiğimiz yıl Yarhasanlar Mahallesi’nde küçük bir köfteci salonu açıyor. Elif Kağıt Köfte Salonu adıyla açtığı dükkanında, kağıt köfte, kasap köfte, ciğer şiş, tavuk incik, uykuluk çeşitleri ile kısa iyi bir müşteri portföyüne ulaşan İbrahim Bayır, önümüzdeki günlerde müşterilerine yeni çeşitler sunmaya hazırlanıyor.

YAPTIĞIN İŞİN EN İYİSİNİ YAP!

Elinin lezzetine güvenen bayır, bu işin her aşamasında çalıştığına işaret ederek şöyle devam ediyor “Soğan da soyuyorum, etleri makinadan geçiriyorum, köfte de hazırlıyorum, ocağın başına da geçiyorum. Biz ustalarımızdan böyle gördük. Bir iş yapıyorsan en iyisini yapmak zorundasın. O sebepten de işin her aşamasını bilmen gerek. Geçtiğimiz yıl kendi dükkanımı açtım. Burada her işi yapıyorum. Ve yaptığım her işten büyük keyif alıyorum. Çünkü biz böyle gördük. Bizim kuşağımız çalışmayı seviyor. Emekli olduğumda evde canım sıkıldı. Kahve ev bana göre değil dedim. O yüzden kendime bu küçük dükkanı açtım.”

LEZZETLİ KÖFTENİN SIRRI…

Köftede kullandığı eti özenle seçtiğini ve  Manisalıların yakından tanıdığı Karaköy Pazaryerinin içinde Gezgör Et Galerisi’nden aldığının altını çizen Bayır, lezzetli bir köftenin sırrı ile ilgili şunları söylüyor“Köftenin lezzetli olması için öncelikle dana ve kuzu eti oranlarını iyi bilmeniz gerekiyor. Örneğin 5  kilo dana kıymasına 750 gram kuzu eti karıştırıyoruz. Yarı yarıya yapılsa çok yağlı olur. Lezzeti yakalamak için bu oranı uygulamak gerekiyor. Kuzu ve dananın döş kısmını kullanıyoruz. Bir de mangalda yapınca lezzet ikiye katlanıyor.”

KAZANDIĞI GÜVEN HER ŞEYİN ÖNÜNDE

Şimdilik sadece dükkanına gelen müşterilerine sunduğu kağıt köftelerin lezzetini, yaz aylarında A2 motor ehliyetli bir eleman bulmasıyla evlere taşımayı istiyor.  İbrahim Usta, öyle çok para kazanmanın, dükkanını büyütmenin falan peşinde de değil. Müşterisine karşı  saygısı, ilgisi ve lezzetli köfteleri ile kazandığı güven her şeyin önünde geliyor.

 

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

1 2 3 R 5 6 7 8 9
21°
Yarın:22°
Açık
Diğerleri Manisa Belediyesi Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi
Diğerleri Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM Anadolu Ajansı
Kurumlarımız Birey Dersanesi Özel Merkez ASML Manisa Manşet Gazetesi
Künye Yayın İlkeleri Kullanıcı Sözleşmesi Reklam İletişim