Misafir
4,5832
3,8826
107.717
159,5071
ÜYE GİRİŞİ

‘Borsaya işlerlik kazandırılmalı’

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, üzümün serbest piyasada fiyatının oluşabilmesi için çok fazla alıcı ve satıcının bir arada bulunması gerektiği görüşünü savunarak “Bunun için ürün ihtisas borsaları oluşturulmalı ya da mevcut borsalara işlerlik kazandırılmalıdır”dedi.

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, üzümün serbest piyasada fiyatının oluşabilmesi için çok fazla alıcı ve satıcının bir arada bulunması gerektiği görüşünü savunarak “Bunun için ürün ihtisas borsaları oluşturulmalı ya da mevcut borsalara işlerlik kazandırılmalıdır”dedi. 
MUZAFFER KİRT 
Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi maksadıyla kurulan TBMM Meclis Araştırma Komisyonuna katıldıklarını ve burada alınacak tedbirlerle ilgili komisyona dosya sunduklarını ifade etti.
Türkiye’de üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık yüzde 80'inin ihraç edilmesi nedeniyle fiyatların borsada oluştuğunu anlatan Altındağ, “ Borsa fiyatları üzerinde rekolte ile arz ve talep dengesi önemli rol oynamaktadır. İklim şartlarının uygun olduğu dönemlerde rekoltedeki artışlar nedeniyle fiyatlarda düşüş, tersi durumda da fiyatlarda artış olmaktadır”dedi.
Kuru üzümün kilogram fiyatının 2017 yılı sezon başında ortalama 4,5 lira olduğunu ancak kısa zamanda önemli bir düşüşün yaşandığını ifade eden Altındağ, “  Fiyat 3,5 'liraya kadar düşmüştür. Fiyat düşüşü sonrasında Hükümet tarafından açıklanan 4 lira fiyat ile kuru üzüm fiyatı yükselmiş olsa da, bu fiyat artışı yeterli olmamıştır. 2016 yılında da ortalama 3,5 lira olan fiyat üzüm üreticilerini olumsuz etkilemişti. Bu nedenle fiyat açıklamasının sezon başında yapılması gerekmektedir”diye konuştu. 
‘TARİŞ’İN YAPILANMASI DESTEKLENMELİ’
Altındağ, üzüm ile ilgili yapılması gereken önerilerini şöyle sıraladı “Türkiye bağcılığının geliştirilmesi her şeyden önce elde edilen ürünün taze ya da işlenmiş olarak iç ve dış pazarlarda değerlendirilmesine bağlıdır. Bu nedenle üretim hedefleri iç ve dış pazarlarda rekabet edecek şekilde belirlenmelidir. Çekirdeksiz üzümdeki rekolteye bağlı olarak arz talep dengesinin bozulması, üreticilerimiz aleyhine işlemekte ve bir yıllık emeklerinin sonucunda maliyetin altında ürün satmak zorunda kalmakta veya ürün toplanmadan bağda kalmaktadır. İhracat kapılarının zamanında açılması sağlanmalı ve ihracat prim desteği verilmelidir. Kuru üzüm ticaretinde en büyük alıcı ve piyasayı regüle edici konumda olan TARİŞ ise yeniden yapılandırma süreci sonrasında kaynak yetersizliğinden piyasayı regüle edecek miktarda bir alım gerçekleştirememektedir. Kuru üzümde müdahale kurumu olarak TARİŞ belirlenmeli ve TARİŞ’in yapılanması desteklenmelidir. Müdahale kurumunca taban fiyat açıklaması yapılmalıdır. Ürün pazarlamasında ve serbest piyasada oluşan fiyatı kaçak yollarla gelen üzümler olumsuz etkilemektedir. Kuru üzümde sınır ticareti adı altında Ülkemize giren ve sınır illerinde kalmayıp, ihraç edilen kuru üzümün içine karıştırılarak kalitemizi tehdit eden kaçak girişlerin daha sıkı kontrollerle önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Kuru üzüm pazarlamasında ve ihracatında önemli sorunlardan biri temizliktir. Çoğunlukla yerde veya örtü üzerinde kurutulan üzümlerde ihracat esnasında temizlik en büyük problem olmaktadır. Üzümlerin bu nedenle beton veya tel sergi üzerinde kurutulması gerekmektedir. Ambalajlamada özellikle en büyük pazarımız olan AB standartlarına uyum göstermek için çalışmalar yapılmalıdır. Çekirdeksiz kuru üzümde AB benzeri bir depolama kuruluşunun oluşturulması ve depolama maliyetinin desteklenmesi gerekmektedir. Üzümde hasat zamanı tat oranı ölçümü yapılarak belirlenmelidir. Tat oranı oluşmadan yapılıp pazara sunulması engellenmelidir.  Üzümde alternatif değerlendirme şekillerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Pekmez, şıra, pestil ve üzüm suyu gibi yan ürünlerin üretilmesi konusunda teşvik verilmelidir. Ürünün serbest piyasada fiyatının oluşabilmesi için çok fazla alıcı ve satıcının bir arada bulunması gereklidir. Bunun için ürün ihtisas borsaları oluşturulmalı ya da mevcut borsalara işlerlik kazandırılmalıdır. Girdi fiyatları düşürülmeli, kuru üzüm üreten diğer ülke üreticileriyle rekabet edebilmesi için üzüm üreticisi desteklenmelidir. Üzüm tüketiminin arttırılması için sofralık ve kuru üzümün faydalarını anlatan kamu spotu ve reklam çalışmaları yapılmalıdır. Üreticinin kendi ürününü satabileceği üretici halleri ve pazarları oluşturulmalıdır. ' Üzümde aracı sayısının azaltılması sağlanabilirse üretici satış fiyatı ile tüketici alış fiyatı arasındaki fark azalacaktır. . Okul üzümü projesi devam etmelidir. Her yıl rekoltenin belirli bir oranı mutlaka bu proje kapsamında değerIendirilmelidir. . Stok müessesesi kurulmalıdır. Stok müessesesi uygulamasıyla fiyatlarda dünyada belirleyici olmak mümkün olabilir.  Kamu kurum ve kuruluşları yemek menülerine sofralık üzüm, kuru üzüm, hoşaf gibi ürünleri eklemelerini sağlamak için çalışma yapılmalıdır. Hasat dönemlerinde üzümde arz fazlalığı nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerini önleyerek, piyasanın dengede kalmasını sağlayabilmek için üzümde 'Lisanslı Depoculuk' sistemine geçilmesi sağlanmalıdır” 

    Yorum Yazın :Misafir

    Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

    1 2 3 R 5 6 7 8 9 10
    21°
    Yarın:22°
    Açık
    Diğerleri Manisa Belediyesi Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi
    Diğerleri Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM Anadolu Ajansı
    Kurumlarımız Birey Dersanesi Özel Merkez ASML Manisa Manşet Gazetesi
    Künye Yayın İlkeleri Kullanıcı Sözleşmesi Reklam İletişim