Manisa’da 219 mahallede yaşayan 100 binden fazla kişinin 3 yıldır beklediği 2-B arazilerin kadastro işlemi, Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ’ın girişimleri ile çözülüyor.
Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, 2-B kapsamında kadastro işlemleri yapılamadığı için 2-B araziyi kullanamayan vatandaşların yaşadığı sorunları çözüme kavuşturdu.
2-B kapsamı dışına çıkarılan, ancak kullanım kadastrosu yapılmayan Manisa’daki arazilerin listesini yapan Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Çevre Şehircilik Bakanı ve Tapu Kadastro genel müdürü ile görüşerek süreci hızlandırdı. Kadastro işlemlerinin hızlanması için önümüzdeki günlerde yapılacak ihale ile personel alınacak ve sahada yapılacak çalışma ile de 2018’in sonunda 2/B ile ilgili Manisa’da kadastrosu yapılmayan mahalle kalmayacak.
PERSONEL İÇİN İHALE YAKINDA
Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Özdağ, arazileri atıl olmaktan çıkarıp verimli hale getirecek çalışmayla ilgili şunları söyledi “İzmir Orman Bölge Müdürlüğü 6831/2-2 B maddesi dışına çıkarılan ancak kullanım kadastrosu yapılmayan Manisa iline bağlı birimlerin listesini yaptım. Orman Bölge Müdürlüğü üzerine düşen görevi tamamladı. Bu kadastronun biran önce olması gerekiyordu. Ben Tapu Kadastro Bölge Müdürüyle, Kadastro Manisa yetkilileriyle görüşmeleri yaparak bunu çabuklaştırmak istedim. Daha sonra bunlar elemanlarının olmadığını söyledi. Tapu kadastro Genel Müdürüyle görüştüm. Ardından da çevre ve şehircilik bakanımızla görüşmeler yaptım. Çünkü buradaki kadastronun biran önce yapılması gerekiyor. Buradaki araziler satışa çıkarılsın. Satışa çıkarılan arazileri vatandaşımız alsın ve bu arazilerde tarım yapsın. Bu araziler ülkemize katma değer sağlasın. Çevreye de ekonomiye de katkıda bulunsun. Şuan son noktaya geldi. Kadastro buradaki elemanların eksikliğini söyledi. Ankara’ya bir yazı yazılıyor. Şuan 219 mahallemizi kapsıyor. Bunla ilgili bir ihaleye çıkılacak. Uzmanlar kiralanacak, bu yıl sonuna kadar da bunlar tamamlanmış olacak. Allah nasip ederse yılsonunda bu 2/B arazilerimiz ihaleye çıkmış olacak. 2018 yılı sonuna kadar iş bitmiş olacak. Bunların çoğu orman kadastrosu biten 2/B alanlarda güncelleme kadastrosunun yapılmasını yapacağız. Bunun mülkiyeti zaten hazineye ait olacak. Kullanıcısını belirleyeceğiz. 2/B arazilerinin satışı gündeme gelecek, böylece bir problemi ortadan kaldırmış olacağız.”
100 BİNİN ÜSTÜNDE VATANDAŞ YARARLANACAK
Manisa mahallelerinde yaşayan çiftçilerin ektikleri arazileri kullanacaklarını kaydeden Özdağ, Orman Bölge Müdürlüğünün görevini tamamladığını, 2/B arazilerinin hala tamamlamakta olduğu bölümlerin bulunduğunu söyledi. Onların da 5-6 ay içinde tamamlanacağını ifade eden Özdağ “Diğer 219 mahallenin de kadastrosunu yaptıracağız. Bu önemli bir konuydu çünkü kimi zeytin bahçeleri, kiminin kirazı kiminin bağı var. Buğday, arpa, pamukla uğraşıyor. Arıcılık yapıyor. Arazileri atıl olmaktan çıkarıp verimli hale getirmiş oluyoruz. Ahmetli 1mahalle, Akhisar 33, Alaşehir 20 mahalle, Demirci 20, Gölmarmara 10, Gördes 20, Kırkağaç 4, Köprübaşı 12 mahalle, Kula 12 mahalle. Hepsini topladığımızda 100 binin üzerinde vatandaşı ilgilendiriyor. 100 binin üzerinde kişi bu durumdan istifa edecek. Bunlar burada atıl duruyor, vatandaş bunları kullanıyordu, devlet kullanamazsın dedi. Bunlar ormanın dedi. Vatandaş gelmiş buralarda gayri resmi olarak kullanıyordu. Şimdi bunu resmi hale dönüştüreceğiz ve vatandaş ormanda çalışan görevlilerle, tapu kadastroyla başı belaya girmeyecek. ‘Ekersin ekemezsin’ diyemeyecek. Kendisi aynı zamanda devletten de çeşitli destekleri alacak. Ceviz yapmak isteyecek, badem yapmak isteyecek, zeytin yapmak isteyecek. Aynı zamanda hibeler alacak vatandaş. Bunlarla ilgili de çalışmalar olacak.
‘4 YIL ERKENE ALINMIŞ OLACAK’
Biz vatandaşımızı köylerde mahallelerde tutmaya çalışıyoruz. Biz vatandaşımızın cebine para girsin istiyoruz. Vatandaşımızı hukukla, devletle karşı karşıya getirmek istemiyoruz. Bu nedenle 2/B kanunu daha önce çıkmıştı 3 yıldır bununla uğraşıyorduk. Bu son noktaya geldi. Bu yıl sonunda 2/B ile ilgili Manisa’da kadastrosu yapılmayan mahallemiz kalmayacak. Yavaş yürüyordu hızlandırdık. Eldeki mevcut memurlarla bunu yapmaları 3-4 yıl sürerdi. Eleman ihale edelim, harita mühendisleri kiralayalım, teknikerler. Hem istihdam da yaratılmış olacak. İnsanlar iş bulmuş olacak. Her anlamda bir artı. İnsanlara mutluluk veren iş bulma konusunda ürün üretme, satma, katma değer yaratma konusunda 4 yıl kazancımız olacak.”diye konuştu.