Misafir
4,5832
3,8826
107.717
159,5071
ÜYE GİRİŞİ

Manisa yemek kültürünün son mirasçısı

Manisa yemek kültürünün son mirasçısı

Çağın en büyük aşçılarından biri ve yemek profesörü olarak gösterilen Dede’nin yaşayan son 2 çırağından Selim Cakalı, 57 yıllık tecrübesiyle Sema Usta’da lezzet saçmaya devam ediyor.

TUNAY AKTAŞ

Manisa’nın tarihsel yemek kültürünün yaşayan son 2 ustadan biri olan Selim Cakalı, 57 yıllık aşçılık deneyimlerini Sema Usta’da sergiliyor. Manisa’nın ünlü kebapçılarından Manisaspor Kebapçısının da açılışında yer alan Selim Cakalı, daha sonra kızının isim olarak destek verdiği ve Mustafa Yayla tarafından faaliyete geçirilen Sema Usta’da lezzet saçmaya devam ediyor. Manisaspor Kebapçısında 25 yıl geçiren Cakalı, kızı Sema Cakalı’yı da 7 yıl yanında yetiştirdi.

DEDENİN SON MİRASÇISI

Çağının en önemli aşçılarından biri olan Dede Niyazi’nin yaşayan 2 çırağından biri olduğunu belirten Usta Aşçı Selim Cakalı, “Ben Aşçı Niyazi Dede’nin çırağıyım. Benim ustam Sakallı Mustafa, Dede’nin öz çırağıydı. Dede tam bir yemek profesörüydü. Dede dediğin zaman Avrupa’da bilinirdi. Almanya’dan insanlar gelip Dede’nin peşine düşüyorlardı.  Manisa’nın esas yemek kültürüdür.  Dede’nin şuan yaşayan son iki çırağından, yani o müthiş aşçılığı günümüzde temsil eden 2 kişiden biriyim. Aynı yemek. Ağırlıklı olarak Osmanlı yemekleri. Kapama, haşlama, kuzu güveç, İzmir köfte, patlıcan kebabı, karnı yarık, orman kebabı. Çok lezzetli yemekler” dedi.

MEVSİME GÖRE FARKLI YEMEKLER

Mevsimine göre yemek menülerinin değiştiği söyleyen Sema Cakalı, “Burada ev yemekleri, ızgaralar, Manisa Kebabı gibi onlarca çeşit yemeğimiz var. 20’den fazla çeşitte ev yemeği sunuyoruz müşterilerimize. Ürün yelpazemiz çok geniş, yöresel tatlar dahi bulabilirsiniz. Mevsimine göre yemeklerimizde değişiyor. Mesela kış aylarına özel elbasan, ciğer sarma, kuzu kapamalar, haşlamalar gibi yemekler olacak. Ama bu yemekler yazın sıcakta ağır geleceği için yaza daha hafif tatlar sunacağız müşterilerimize” dedi.

MANİSA KEBABI’NIN EN İYİSİ BİZİZ

Izgarada ve kebapta çok iddialı olduklarını söyleyen Mustafa Yayla, “Yemeklerin 5-6 tanesi standart. Diğerleri ise günlük değişiyor. Müşterinin isteğine göre de yemek yapabiliyoruz. Tek kişi olsa dahi isteklerini geri çevirmiyoruz. Izgara köftede ve Manisa Kebabı’nda çok iddialıyız. Özellikle malzemelerde çok seçiciyiz. Eti alırken sığır etini değil danayı tercih ediyoruz. Genç hayvan seçiyoruz, eti daha pembe daha yumuşak oluyor. Dövme tereyağı kullanıyoruz, Balıkesir’den geliyor. Dediğim gibi ızgarada çok iddialıyız, Manisa’nın en iyi Manisa Kebabı bizde diyebilirim”diye konuştu.

 

 

 

 

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

1 2 3 R 5 6 7 8 9 10
21°
Yarın:22°
Açık
Diğerleri Manisa Belediyesi Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi
Diğerleri Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM Anadolu Ajansı
Kurumlarımız Birey Dersanesi Özel Merkez ASML Manisa Manşet Gazetesi
Künye Yayın İlkeleri Kullanıcı Sözleşmesi Reklam İletişim