Misafir
4,1480
3,5224
107.202
145,4239
ÜYE GİRİŞİ

 

Tarifler bir çölyaklıdan diğerine yayılacak

Tarifler bir çölyaklıdan diğerine yayılacak

Türkiye’de ilk olarak Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği tarafından hazırlanan Glütensiz Beslenme Eğitimi Projesi kapsamında Türkiye’nin ilk glütensiz yemek şefi olan Süleyman Engin tarafından verilen eğitimler sonunda çölyak hastaları kendi yemeklerini hazırlamalarının yanı sıra kendileri gibi çölyak hastalarına yemek eğitimi verebilecek.

BUKET UŞAKLI

Türkiye’de ilk olarak Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği’nin hazırladığı, Zafer Kalkınma Ajansı’nın 15 bin TL hibe desteği ile hayat bulan Glütensiz Beslenme Eğitimi Projesi ile çölyak hastaları kendi yemeklerini hazırlamalarının yanı sıra kendileri gibi çölyak hastalarına yemek eğitimi verebilecek. Türkiye’nin ilk glütensiz yemek şefi olan Süleyman Engin’in Manisa İsmet İnönü Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi mutfak atölyesinde verdiği eğitimlerin ilk etabında 30 çölyak hastası ve dernek üyesi uygulamalı eğitimler sonunda kendi yemeklerini hazırlayabilecekler. Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği’nin hazırladığı projede çölyak hastalarına özel bir gün teorik, 7 günü uygulamalı olan eğitim Türkiye’de ilk defa Manisa’da gerçekleşecek.

ÇÖLYAKLI İÇİN ÖMÜRLÜK BESLENME TARZI

Eğitimler hakkında konuşan Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan, “Glütensiz beslenme çölyakların ömür boyu yapması gereken bir beslenme. İçinde glüten olmayan ürünlerle diyet yapmak zorundasınız. Bu glütensiz beslenmede buğday, çavdar, arpa içinde bulunan bir glüten maddesinin alınmasından kaynaklı unla yapılması gerekiyor. Bu unun kullanılması çok zor. Evde yemek yapmak çok zor. Evde ekmek yapmak, pasta yapmak çok zor. Çünkü nişasta ağırlık bir un oluyor. Glüten maddesi de maalesef ekmeğin kabarmasını sağlayan, lifli haline getiren bir protein maddesi. Bu olmayınca yemek yapmak çok zor. Biz de bunun ustasından eğitim alalım ki en azından üyelerimiz bunu öğrenmiş olsun. Bu sürdürülebilir bir proje olacak. Burada öğrenen arkadaşlarımız diğer çölyaklı olan arkadaşlarımıza aktaracak” ifadelerini kullandı

USTASINDAN EĞİTİM

Glütensiz yemeklerin normale kıyasla daha fazla emek istediğini söyleyen Türkiye’nin ilk glütensiz yemek şefi olan Süleyman Engin, “Bu Türkiye'de şu an bir ilk. Burada glütensiz mutfak eğitimleri veriyoruz. Maalesef glütensiz mutfak normal mutfağa oranla efor sarf edilmesi gereken yerlerdir. Glütensiz mutfaklar reçetesiz çalışmayı affetmiyor. O yüzden onlara birilerinin yol göstermesi gerekiyor. Ben yaklaşık 24 yıldır sektörün içerisindeyim. Buradaki çölyak hastalarına tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum. Onlar da benden almış oldukları bilgi ve birikimi kendi çocukları için kendi etrafındaki çölyaklılar için dağıtmaya başlıyoruz. Yaklaşık 7 yıldır yayılmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇÖLYAKLI HİÇBİR YERDE KENDİLERİNE YER BULAMIYOR

Çölyak hastalarının gittikleri restoran ve kafelerde kendilerinin tüketebileceği yemek ve menü bulamadıklarını belirten Engin, “Türkiye'nin ilk glütensiz menüsünü yaptım. Bunu Türkiye'deki çölyak dernekleri üzerinden restoranlara, kafelere dağıtmaya başladım. Çünkü maalesef çölyaklılar herhangi bir yere gittiği zaman ortak yaşam alanlarında çok fazla bir şey tüketemiyorlar. Öyle projeler geliştirelim ki yarın onlar dışarı çıktıklarında kantinlerde, tatil köylerinde, otellerde, kafelerde kendilerine ait bir menü bulsunlar. Çünkü bir engellinin rampasız kaldırımı çıkarken yaşadığı zorluk neyse, çölyaklının restoran ve kafelerde kendilerine yer bulamaması da aynı” dedi.

ARAÇLAR DA AYRI OLMALI

Engin, konuşmasını “Glütensiz mutfak kesinlikle siz orayı başka herhangi bir şey için kulanmışsanız glütensiz mutfak için kullanamazsınız. Tavanız, bıçağınız, tencereniz ayrı olacak. Sadece glütensiz mutfak için kullanmak zorundasınız. Glütensiz mutfakta çalışmak gerçekten de çok zor. Fazla efor istiyor. Aslında baktığımız zaman Türk mutfağının yüzde 60'ı glütensizdir. Fakat bunun çok farkında değiller. Hammaddeye ulaşmak zor değildir. Kolaydır. Fakat hammaddeyi çok iyi tanımadığımız için öncelikle bizim hammaddenin güvenilir olduğunu ifade edebilecek kimyagerlerin, mühendislerin ve devletin bu konuda bize destek olması gerekiyor. Mecliste bununla ilgili çalışmalar başladı” sözleriyle tamamladı.

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

1 2 3 R 5 6 7 8 9 10
36°
Yarın:36°
Bol güneş ışığı
Diğerleri Manisa Belediyesi Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi
Diğerleri Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM Anadolu Ajansı
Kurumlarımız Birey Dersanesi Özel Merkez ASML Manisa Manşet Gazetesi
Künye Yayın İlkeleri Kullanıcı Sözleşmesi Reklam İletişim