Misafir
4,1493
3,5333
107.206
143,4575
ÜYE GİRİŞİ

 

Organik üretim var ama organik fidan üretimi yok!

Organik üretim var ama organik fidan üretimi yok!

Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, ülkemizde organik ürün üretiminin yapıldığını, ancak organik fidan üretiminin olmadığını belirterek, yürüttükleri proje ile organik fidan üretimi yaptıklarını söyledi.  Ünal, yaş ve kuru üzümde ihracat pazarının geliştirilmesi için organik üretimin  önemine vurgu yaptı.

BUKET UŞAKLI

Hem organik tarım hem kontrollü üretimin en başından beri içinde olduklarını ve enstitü olarak 2000’li yılların başından beri organik üretim yaptıklarını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, “Normal üretimde kullanılan kimyasal gübrelerin ya da güveyle mücadelede kullanılan ilaçların kullanılmadığı, daha sağlıklı, üretiminin tamamen kontrollü olduğu üretim şeklidir.” sözleriyle organik üretimi açıkladı.

ORGANİK TARIMDA SERTİFİKA SÜRECİ

Organik tarım mevzuatından sonra başlayan sertifikasyon süreçlerinden ve organik tarım sistemindeki geçiş sürecinden bahseden Ünal, “Normal üretim yapıldıktan sonraki yılda hemen organik üretim yapılamıyor çünkü normal üretimin etkisi birkaç yıl daha devam ediyor. O yüzden şu anda 3 yıllık bir geçiş süreci uygulanıyor.” dedi.

Ünal, organik tarım sertifikasyon sürecini “İlk başta organik üretim yapıldığını belgelendirmek gerekiyor. Bunun için de 2000 yılında mevzuatın çıkmasından itibaren şu anda yetki almış belli başlı özel sertifika kuruluşları var. Bu sertifika kuruluşlarından belge almak için isteğiniz zaman başvurulduğunda sertifika, daha önce organik tarım yapılmadığı için gerekli kontrollerin yapılmasının ardından 3 yıl sonra veriliyor. Bu geçiş aşaması bittiği zaman üreticiler sertifikalandırıyorlar.” sözleriyle açıkladı.

BAKANLIKTAN ORGANİK TARIMA EK DESTEK

Bazı yerel belediyeler ve kurumların organik tarıma teşvikinin gündeme gelebildiğine değinen Ünal, “Yerel yönetimin destekleriyle organik tarımın sertifikasyon sürecinin belli bir maliyeti oluyor. O maliyetin tamamını ya da bir kısmını karşılayacak projeler üretiyor.” İfadelerini kullandı.

 “MANİSA BAĞIYLA, ÜZÜMÜYLE MEŞHUR BİR KENT”

Organik tarımın bir üretim modeli olduğunu ifade eden Ünal, “Manisa bağıyla, üzümüyle meşhur bir kent. Ülke üretiminin yaklaşık yüzde 55-60’ı Ege Bölgesi’nde gerçekleşiyor. Ege Bölgesi’nde de Manisa başı çekiyor ve bu ihracata konu olan Sultan çekirdeksiz üzümün ve diğer üzüm çeşitlerinin satımının neredeyse tamamı buradan çıkıyor ve her yıl yaklaşık 250 bin ton civarı kuru, 250 bin ton yaş ihracat yapıyoruz. Yaklaşık 305 milyon dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz. Bunun da tamamı neredeyse Manisa’dan çıkıyor. Ülkemiz açısından bu nedenli önemli bir il. O yüzden üretim modeli olarak da farklı pazar ihtiyaçlarına ulaşabilmek için organik tarım gibi farklı üretim modellerine belirli kısımlarda zaman zaman giriyoruz.” diye konuştu.

“BİLİNÇLENDİKÇE ORGANİK TARIM ARTTI”

“Dünyada rakamlara baktığımız zaman toplam üzüm alanlarının yüzde 4-4,5 civarında bir organik üretim var. Ülke olarak ihracatta 1’inci ülke olduğumuz için organik kuru üzümün çoğunu ülkemiz üretiyor. Özellikle bu son yıllarda sağlık sektöründe organik tarımın gündemi gelmesi, kalıntısız ürünlerin kullanılması daha ön plana çıktıkça bu organik ürünlere yönelim biraz daha arttı. Bu artışla beraber biz de il olarak üretimin bir kısmını organik üretime kaydırıyoruz. Peki bunu nasıl yapıyoruz? Şu anda hem bakanlığımızın organik tarımda nelerin nasıl yapılacağı ve kullanılacak ürünlerle ilgili mevzuatı belli.” diyen Ünal sözlerine şöyle devam etti “İlk başta organik üzümün nasıl yetiştirileceğini belirledik. Hem ar-ge çalışmalarıyla hem bakanlığın mevzuatlarıyla bunlar belirlenmiş durumda. Bundan sonraki kısım artık biraz üreticilerimize üretimin nasıl olacağını anlatmak ve uygulamalardan sonra nasıl pazarlanıp yurtdışına gideceği kısmı kalıyor.”

‘ÜRETİCİNİN PARA KAZANMASI LAZIM’

Organik tarımla ilgili büyük sıkıntılarının olmadığını belirten Ünal, “Ekstrem durumlar dışında organik üretimleri sorunsuz yapabiliyoruz. Üretici ve ülke için önemli olan, organik ürünlerin fiyat bulması kısmıdır. Normal ürünü 1 liraya satarken organik ürünü 1,20 civarı rakama satamadığımız taktirde üreticinin organik ürüne ilgisi pek fazla olmuyor.”

Ünal, üreticinin organik tarıma bakışını “Üreticinin sıcak bakması için para kazanması lazım. Biz resmi bir daireyiz ama aynı zamanda kurum olarak üreticiyiz. Yaklaşık 800 dönümün üzerinde bir alanda bağcılık yapıyoruz. Biz de üretici olduğumuz için kurum olarak üreticilere yakınız. Eğer üretici normal üretim satışıyla arasındaki farkı bulursa doğal olarak hoşuna gidiyor. Organik tarıma yönlenmesi daha hızlı oluyor. Ama bu fiyat istikrarı her yıl olmuyor. Mesela geçen yıl çok fazla fiyat farkı yaşanmadı ama bir yıl önce organikle normal üretim arasında fiyat farkı çoktu. Bu da dış pazara, ithalatçı firmaların oluşturduğu fiyata bağlı. Organik tarımda tarla ürünü gibi bir yıl ekeyim bir yıl ekmeyim konusu olmadığı için ürünün tam organik sayılması için bir 3 yıl geçiş süresi var. O yüzden yönelim tamamen fiyatla alakalı.” sözleriyle açıkladı.

“ORGANİK ÜRÜN VAR AMA ORGANİK FİDAN YOK.”

Organik tarımla ilgili denetleme ve destekleri tarım müdürlüğünün yaptığına değinen Ünal, “Bakanlığımızın normal bir yapısı var. İl müdürlükleri ve taşra teşkilatı var. Bir de bizim gibi üretimi daha fazla geliştirmek, yeni çeşit üretmek, alternatif ürünler geliştirmek gibi birçok konuda çalıştırdığı araştırma kurumları var. Bizim görevimiz araştırmaları yapmak, yeni teknolojileri bulmak, bulduğumuz yeni teknolojileri ilk kendi teşkilatımızda denemek ve sonra il ve ilçe müdürlükteki mühendis arkadaşlarımızı eğitmek, daha sonra çiftçilerimize eğim faaliyetinde bulunmak, en fazla uluslararası literatürde bunları yayınlamak.” diyerek Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün faaliyet içeriğini açıklayan Ünal şöyle devam etti “Bizim şu anda 45 tane projemiz yürüyor. 3 tanesi TUBİTAK destekli, 1 tanesi Avrupa Birliği destekli, 17 tanesi Tarım Bakanlığı destekli, üniversitelerle ortaklaşa yaptığımız projeler var. Organik tarımla ilgili bu yıl sonuçlandıracağımız 1 tane ülkesel proje var. Bu proje kapsamında yalnızca bağcılık değil, biz bağcılık ayağını yürütüyoruz, içerisinde birçok ürünün bulunduğu. Bu projenin bağcılık ayağında biz organik fidan üretimi yapıyoruz. Organik tarımın ana mantığında organik yetiştiricilik yapılan materyallerin de organik olması var. Şu anda normal bir ürün 3 yıl sonra organiğe çevrilebiliyor ama ileride altyapı tamamlandığı zaman kullanılan fidanın, malzemelerin de organik materyalden gelmesi istenecek. Ülkemizde organik ürün üretimi var ama organik fidan üretimi yok. Biz bu proje ile o kısmı çözmek için çalışıyoruz.”

    Yorum Yazın :Misafir

    Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    33°
    Yarın:33°
    Sağanak yağış veya şiddetli gök gürültülü sağanak yağış
    Diğerleri Manisa Belediyesi Manisa Valiliği Celal Bayar Üniversitesi
    Diğerleri Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM Anadolu Ajansı
    Kurumlarımız Birey Dersanesi Özel Merkez ASML Manisa Manşet Gazetesi
    Künye Yayın İlkeleri Kullanıcı Sözleşmesi Reklam İletişim