\r\n\r\n
TÜİK’İN DEDİĞİ
\r\n\r\nDeğerli dostlar, bundan önceki yazımda TÜİK’in yaptığı araştırma sonucuna göre “Manisa’nın Eğitim Başarısı”nı ele alıp bazı değerlendirmelerde bulunmuştum.
\r\n\r\nTÜİK’in yaptığı bu araştırmaya göre Manisa’nın eğitim endeksindeki başarı sıralaması 47’ncilik.
\r\n\r\nGeçen yıl nisan ayında bu araştırmayla ve yazımızın konusuyla ilgili olduğunu düşündüğüm bir panel düzenlenmişti. Hatta bu panelle ilgili bazı değerlendirmelerde de bulunmuştum.
\r\n\r\nGeçen yıl nisan ayında Celal Bayar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile TÜİK Manisa Bölge Müdürlüğü ve Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliğiyle yapılan “İstatistikler Işığında Manisa´da Eğitim Analizi” konulu bu panelde Manisa eğitiminin tarihsel gelişimi, 4 ilimizle ilgili istatistiki bilgilerin karşılaştırılması ve 2015-2019 stratejik planının dile getirilmesiyle birlikte Manisa’nın eğitimdeki gelecek 5 yılı masaya yatırılmıştı.
\r\n\r\nEdindiğim bilgilere göre “İstatistikler Işığında Manisa’da Eğitim Analizi” panelinde “il ile ilçeler arasındaki farklar, eğitim adına yapılacak çalışmalar, Manisa’daki farklılıkların sebebi, ilçelerdeki başarıyı ve başarısızlığı etkileyen faktörler, Manisa’nın eğitimdeki yerinin beklentilerin altında olduğu gerçeğinden hareketle mevcut durum ve gelecek yıllardaki beklentiler” gibi konular ele alınmış.
\r\n\r\nŞimdi yukarıdaki başlıklar doğrultusunda Manisa’nın eğitimine yön veren belli başlı kurumlara, kuruluşlara, ilgililere ve yetkililere sormak gerekiyor.
\r\n\r\nAcaba “Manisa’nın Eğitimi”ni planlayanlar, bu sonuç karşısında ne yapmıştır, ne yapmayı düşünmektedir veya ne planlamaktadır?
\r\n\r\nTÜİK’in yaptığı “Eğitim Endeksi” araştırmasında ortaya konan kriterin anlamı ve içeriği çok önemli. TÜİK, “Bireylerin topluma ve ekonomiye verimli bir şekilde katılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklerin sağlanması” kriterini ortaya koymakla o ilin eğitime bakış açısını ve eğitim politikasını çok güzel bir biçimde sorgulamış.
\r\n\r\nBu önemli kritere göre Manisa’da eğitim adına ne planlanmakta, ne yapılmakta?
\r\n\r\nManisa’da eğitimin içeriği ve kalitesi, neye göre ve nasıl tasarlanmakta?
\r\n\r\nManisa’nın eğitimi planlanırken ilin, ilçenin, köyün, kasabanın ihtiyacı araştırılmış mı?
\r\n\r\nSadece okul açmış olmak için mi okul açılmakta?
\r\n\r\nAmaçsızca her yere her okulu açmak ne kadar doğru?
\r\n\r\nOkulların işlevi, amacı, verimlilik kalitesi, içeriği araştırılıyor mu?
\r\n\r\nAçılan o okulun o yöreye katkısı, yararı ne kadar olacak?
\r\n\r\nDüşünebiliyor musunuz, dünyanın en verimli ovasına sahip Manisa’da tarımla ilgili neredeyse doğru dürüst bir okul yok!
\r\n\r\nDağlık yerleşim yerlerinde hayvancılığı destekleyecek, özendirecek ve geçim kaynağı haline getirecek bir yapılanma, planlama, okullaşma ve eğitim yatırımı yok!
\r\n\r\n“Yok”ları çoğaltmak mümkün.
\r\n\r\nManisa, Türkiye ekonomisinde ilk 10’da; ama eğitimde, yatırımda ve gelişmişlikte maalesef hak ettiği yerde değil.
\r\n\r\nBunu da ilgililerin ve yetkililerin bir kez daha düşünüp gözden geçirmesi gerekiyor. (16 Şubat 2016 Manisa)
\r\n\r\nSözün Özü
\r\n\r\nBir eğitim sisteminin başarısı, okullarda öğretilenlerin sosyal hayata uygun ve kullanılabilir olmasıyla eş değerdir. Mustafa ATALAY
\r\n\r\n\r\n\r\n
\r\n