\r\n\r\n
657 OYUNLARI
\r\n\r\nDeğerli dostlar, iki haftadır 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu üzerine konuşulanları ve Devlet Memurunun İş Güvencesi üzerinden yapılan polemikleri ortaya koymaya çalışıyorum. Bu gündem içinde sıkça dile getirilen önemli bir noktayı da irdelemek istiyorum.
\r\n\r\n13 yıldır dillendirilen devlet memurlarının iş güvencesi ile işçi – memur ayrımı konuları içinde “İleri ülkelerde böyle bir işçi – memur ayrım yok. Sadece çalışan var.” görüşünün ayrıntılarını ve diğer ülkelerdeki durumu değerlendireceğim.
\r\n\r\nDeğerli dostlar, bir çalışan için kazanılmış en büyük haklardan biri, iş güvencesidir. Mevcut iktidar, memurların iş güvencesini ortadan kaldırmak, güvensiz ve güvencesiz bir çalışma hayatı oluşturmak için altyapı hazırlamaktadır. Bu konuyu sürekli gündemde tutmakta, çeşitli bahanelerle, oluşturdukları kötü örneklerle ve söylemlerle kazanılmış haklarımızı yok edecek uygulamalarla, memurlarımızı adeta köleleştirmek istemektedir. Türkiye Kamu-Sen, birçok kez hükümetin bu işçi-memur ayrımının kaldırılması yolundaki niyetini ve amacını sürekli olarak kamuoyuyla paylaşmış, memurların bu konuda uyanık olmasını önermiştir.
\r\n\r\nYıllardan beri memurların iş güvencesine karşı hazırlanan oyun, ısıtılıp ısıtılıp kamuoyunun gündemine sunulmaktadır. Yapılan konuşmalarda ve açıklamalarda “İleri ülkelerde böyle bir işçi – memur ayrımı yok. Sadece çalışan var. Yeni anayasayla birlikte gelişmiş ülkelerde olduğu gibi çalışan kavramı geleceği” belirtilmektedir.
\r\n\r\nNe yazık ki ülkemizde gerçekleştirilmek istenilen her düzenlemeye gerekçe olarak gelişmiş ülkelerden yalan yanlış örnekler vermek, kötü bir alışkanlık haline gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, memurların, çalışan Dünyanın gelişmiş olarak kabul edilen hiçbir ülkesinde memur ile işçi aynı statüde çalışmamaktadır.
\r\n\r\nDevlet Personel Başkanlığı’nın verilerinde dahi Türkiye ile birlikte ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kore, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, Slovenya, Şili, Ukrayna, Yeni Zelanda, Yunanistan gibi birçok ülkede kamu görevlilerinin farklı bir hukuki düzenlemeye tabi olduğu; sosyal yardımlarının, yargılanmalarının, görev ve sorumluluklarının farklı kanunlarla düzenlendiği bilgisi yer almaktadır.
\r\n\r\nBununla birlikte, Almanya, İtalya, Avusturya, İspanya, Kore gibi ülkelerde memurların hayat boyu iş güvenceleri mevcuttur. Bütün ülkelerde memurların işe alınma süreçleri işçilerden ayrı bir düzenleme ile belirlenmektedir. Dolayısıyla gelişmiş ülke olarak kabul edilecek ülkelerin hemen hepsinde statü hukukuna bağlı olarak çalışan bir memur kesimi bulunmaktadır.
\r\n\r\nBu durumda işçi – memur ayrımı olmayan gelişmiş ülke örneği hangisidir? Doğrusu merak etmekteyiz.
\r\n\r\nYeni Osmanlıcılığın prim yaptığı şu günlerde, gelişmiş ülke olarak Osmanlı örnek alınıyorsa Osmanlı’da da memurların ayrıcalıklı bir sınıf olarak yer aldığı iyi bilinmelidir.
\r\n\r\nBiz biliyoruz ki işçi – memur ayrımının kaldırılmak istenmesinin altında yatan tek gerekçe memurların iş güvencelerinin ellerinden alınarak kamu hizmetlerinin tarafsızlığının yok edilmesi, hükümete bağlı olarak çalışan kamu görevlisi, devlet memurluğu yerine hükümet memurluğu oluşturma isteğidir.
\r\n\r\nTürkiye Kamu-Sen olarak yıllardır her ne ad altında olursa olsun tüm çalışanların iş güvencesine kavuşturulması için mücadele etmekteyiz. Ancak kamuoyuna yansıyan açıklamalardan siyasi iktidarın, kamu kesiminde memurluk güvencesini yok etmeye, tek tip istihdam modeli diyerek memurları “çalışan” adıyla özel sektör işçileriyle aynı potada eritmeye ve iş güvencesini kaldırmaya çalıştığı apaçık ortadadır. (5 Ocak 2016 Manisa)
\r\n\r\nSözün Özü
\r\n\r\nGeleceğimizin şekillenmesinde en çok etkili olacak şey, karşımıza çıkan her türlü zorlukla mücadele edebilme yeteneğimizdir. X. La Edry
\r\n\r\n\r\n