JAPON EĞİTİM SİSTEMİNDEN ÖRNEKLER 3
\r\n\r\nDeğerli dostlar, birkaç haftadır “Japon Eğitim Sisteminden Örnekler”i aktarıyorum. Bu yazı serisinin özellikle öğretmenler gününe denk gelmesini istedim. Çünkü bu örneklerin sonunda bir karşılaştırma yapacağım.
\r\n\r\nBu arada tüm öğretmenlerin “Öğretmenler Günü”nü kutluyorum.
\r\n\r\n24 Kasım, Ulu Önder, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettikleri önemli ve anlamlı gün.
\r\n\r\nBu günün anlamına, önemine ve değerine uygun kutlanmasını ve yaşanmasını diliyorum.
\r\n\r\nİki haftadır devam eden paylaşımlarıma geçmek istiyorum.
\r\n\r\nJapon Eğitim Sisteminde “Yedek Öğretmen” diye bir kavram yoktur.
\r\n\r\nTürkiye'de 50 kişilik bir sınıfın, “öğretmen yok diye başıboş bırakılması, tam bir kabustur.
\r\n\r\nÖğretmen gelmediği durumlarda derse, o dersi boş olan bir öğretmen veya müdür yardımcısı girerken Japonya'da öğretmen o gün okula gelmediğinde öğrencilerin sessizce sınıfta oturarak ders çalışmaları beklenir ve bu beklentinin boşa çıktığı görülmemiştir.
\r\n\r\nJapon Eğitim Sisteminde "Sasumata" gerçeği ve okul güvenliği.
\r\n\r\nJaponya gibi son derece güvenilir bir ülkede dahi okullar baskınlara, izinsiz girişlere, kavgalara karşı kendini korumak zorundadır. Bu amaçla Japonya'daki her okulda eski bir samuray silahından devşirilmiş, alüminyum bir boru ucundaki kıvrık kancadan ibaret “sasumata” bulunur.
\r\n\r\nOkula yabancı birinin izinsiz girmesi halinde öğretmenler, müdür, veli, güvenlik hatta büyük öğrenciler, el birliğiyle bu aparatı kullanarak kişiyi etkisiz hale getirir.
\r\n\r\nSilah taşımaktan daha akıllıca olduğu kesin.
\r\n\r\nJapon Eğitim Sisteminde Öğle Yemeğ,i Birlik ve Beraberliğin Simgesi.
\r\n\r\n9 yıllık eğitim süresi boyunca Japonya'daki tüm okullarda, öğrencilere devlet tarafından belirlenen ve okulda hazırlanan aynı öğle yemeği verilir. Öğretmenler ve öğrenciler aynı yemeği yemek zorundadır ve bunun için bir yemekhane bulunmaz.
\r\n\r\nÖğrenciler, öğle yemeklerini kendi sınıflarında kendi sıralarında yer.
\r\n\r\nÖğrenciler, tabaklarında yemek bırakmamaya teşvik edilir. Hepsi "Temiz Tabak Kulübünün" doğal üyesidir.
\r\n\r\nJapon eğitim sistemini diğer eğitim sistemlerinden ayıran en büyük fark, grup kurallarıyla öğrenciyi kontrol altında tutmaktır.
\r\n\r\nAvrupa ve Amerika'da gördüğümüz bireye saygı, özgür eğitim ortamı kavramlarını Japonya'da görmek pek mümkün değil.
\r\n\r\nJaponlar disiplini ve kurallara uymayı öne çıkaran bir eğitim sistemi benimsemiş durumda ve bu da karakteristik Japon grup davranışlarını açıklayan bir olgudur.
\r\n\r\nJapon Eğitim Sistemi üzerine yapılan araştırmadan ortaya çıkan 15 önemli başlık böyle. Bizim eğitim sistemiyle karşılaştırmaya çalıştığımızda önemli farklılıklar ve ilginçlikler görülecektir. O karşılaştırmayı da sonraki yazımıza bırakalım.
\r\n\r\nŞu gerçek iyi bilinmelidir; bizim kanunlarımız, yönetmeliklerimiz ya da sistemimiz kötü değil. Kötü olan, kararsızlık ve istikrarsızlık. Bir de mevzuatı doğru ve hakkaniyetle uygulamayan ya da uygulayamayan irade. Gerisi laf u güzaf! (23 Kasım 2015 Manisa)
\r\n\r\nSözün Özü
\r\n\r\nÇoğu insan için eğitim, çocuğun toplumdaki tipik yetişkine benzemesi için uygulanan bir yöntemdir. Jean Piaget
\r\n\r\n\r\n