MİLLETVEKİLİ LİSTELERİ ANALİZİ
\r\nAylardır, kimler yeni milletvekillerimiz olacak ? diye merak içerisinde bekledik, birbirimize tahminlerde bulunduk. O gün geldi ve geçti, artık milletvekili listeleri belli; hızla gelişen, büyüyen, Büyükşehir’imiz Manisa’mızı önümüzdeki dört yıl yönetecek, hemşerilerimizin sesi olacak vekillerimiz bu listelerden çıkacak.Önce vatanımıza sonra milletimize ve güzel şehrimize hayırlar ve hizmetler getirsinler inşallah..
Liste analizimize gelince. Acaba bu listeler Manisalıları ne kadar memnun etti? Belirli kriterler bağlamında eksik yönleri var mıdır? Elbette ki olaya bu açılardan bakmakta bir Manisalı olarak vazifemizdir. Öncelikle şu tespit mühimdir; üç büyük partinin de listeleri Manisalılara; “hah çok güzel ve hakkaniyetli olmuş ’dedirtmemiştir. Bu tespiti yaparken tabi ki ana muhalefet partisinin ön seçim yaptığı ve kendi teşkilatının kararı doğrultusunda adaylarını tespit ettiği gerçeğini görmezden gelemeyiz. Bu konuda konumu farklıdır çünkü adaylarını tepeden değil direkt olarak tabanından belirlemiştir. Üç büyük partinin listelerindeki ilk üç sıraya bakarken bazı sorular aklımıza gelmektedir. İlk üç sıralar kazanma ihtimali en yüksek olan sıralardır.
Birinci soru adayların meslekleri ile ilgilidir. Listelerde avukat ,doktor, bürokrat, eczacı, muhasebeci vardır ve bu çok güzel bir tablodur fakat çiftçi yoktur. Güzel şehrimiz Manisa üzümcü şehridir, çiftçi şehridir, yıllardır ülkemizin tarım ekonomisine çok büyük katkıları olmuş bir şehirdir ancak görülmektedir ki böyle bir tarım şehrine üç büyük parti de çiftçi kökenli bir vekili çok görmüşlerdir.
İkinci soru göz bebeklerimiz kadınlarımız ile ilgilidir. İlk üç sıralara bakıldığında dokuz adaydan sadece birisi bayandır yani bu oran %12’ye tekabül etmektedir. Elbette ki bu durum geleceğin örnek şehri Manisa’mız için hoş bir durum değildir.
Üçüncü soru işareti genç kardeşlerimiz noktasındadır. Yine ilk üç sıralara baktığımızda 30-35 yaş bandında hiç bir aday yoktur. Genç adaylar vardır fakat söylediğimiz yaş aralığında olanı maalesef mevcut değildir. Yaş aralığını 35-40 yaşa getirdiğimizde ise oraya çıkan tablo bir yada iki adaydır ki bu durum da gençlerin göz ardı edildiği gerçeğini değiştirmemektedir. Son soru işareti ise belki de en mühimidir. Öz be öz Manisalı olup da üçyüzbin kişinin oy vereceği Manisa merkezinde yaşayan kaç kişi Manisa milletvekili olacaktır? Tekrar ilk üç sıralara bakarsak bu sorunun cevabı sadece ve sadece ikidir, iki ise sadece seçilme şansı en yüksek olan adayların %22’sidir.
Bu soru ve analizlerimizin ışığı altında elbette ki hemşerilerimizin ‘hiçbirininki olmamış’ şeklindeki yorumlarının doğruluğu aşikardır. Yine de biz hepsine başarılar dileyelim. Allah yar ve yardımcıları olsun. Vekil seçildikleri şehri ve insanlarını unutmasınlar, en büyük temennimiz budur.